Bulvės

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Bulvės

Post by Gabriele »

saulius wrote:Ši žinutė jau pavėluota, bet pravers rudeniui. Pernai daiginau bulves "teisingu" būdu. Kodėl teisingu? Bulvė- Pietų Amerikos kalnų augalas ir jos gumbų žiemojimo sąlygos visiškai kitokios, negu mūsų rūsiuose. Ten žiema- tai sausasis periodas. Sausa, bet šilta. Tai vadinasi bulvių gumbai turi žiemoti sausai ir šiltai. Na ir padariau eksperimentą: nuo pat bulviakasio sėklines bulves laikiau kambaryje prie lango. Paprastoje kartoninėje dėžutėje. Sudygo jos greitai, dar žiemai neprasidėjus ir iki pavasario susiformavo trumpi tvirti daigeliai su ryškiais lapų ir šaknų pradmenimis. Visiškai nepanašūs į įprastus plonus "sliekus". Daigai neištyso todėl, kad jiems užteko šviesos- bulvės daigas rūsyje tysta šviesos ieškodamas. Gumbai apvyto, apdžiūvo, bet vandens nedaviau nė lašo. Pavasarį pasodintos sudygo labai greitai ir visos kartu- visi daigai vienodai subrendę ir pasiruošę augimui. Grybinių ligų pavojus minimalus- sausa.
Šį metodą galit naudot drąsiai- sėklines bulves laikykite šiltai, šviesiai ir sausai.
linas wrote:Įdomu. Laukiam įspūdžių apie derlių :)
O kaip sodinai? Gal į nedirbtą žemę ir apdengdamas šiaudais?
saulius wrote:Tai buvo pernai ir derlius jau suvalgytas. Sodinau po lapais- irgi eksperimentas, kuris nepasiteisino. Lapus greitai suvalgė sliekai, jie sukrito, liko plonas sluoksnis ir bulvės, atsidūrę paviršiuje, pažaliavo. Taipogi po lapais bulvėms buvo per drėgna
Gumbų buvo daug, bet dauguma maži- derlius prastas.
Sigita wrote:O po šiaudais ar jau per vėlu sodinti?ir kada tas bulves,tai yra kokį mėnesi jas atsinešti i kambarį?
22-05-2008
saulius wrote:Dar nevėlu, spės užaugt. O atnešt į kambarį reikia kuo anksčiau, geriausia tiesiai po bulviakasio.
Sigita wrote:Tiesa,o ar dėžę uždengti?
saulius wrote:Ne. Turi būti šviesu, šilta ir sausa.
Varovas wrote:Tiesa, pagal šių metų fonologinį kalendorių bulves galima sodinti iki gegužės 28 d.
ritiniux wrote:Pasodinom 2 lysves bulvių po šiaudais ( net suskaičiavau-306 :D ). Tik jos buvo pradygusios, bet nedaug. Labai laukiu, kada jos pasirodys, pražys.... Pasidalinsiu pasiekimais, ir, pabandysiu per žiemą daigintas bulveles sodint :wink: Ačiū, tikrai verta susidomėti :idea:
krokus wrote:Mes bulves daiginimuio į kambarį atsinešame po naujų metų.Kartais nupurškiu vandeniu. Iki sodinimo šiek tiek apvysta, bet pasodintos po šiaudais auga puikiai.
Dalia
Sigita wrote:O vietoje kartono,ar tinka paklodė?
Varovas wrote:Šiaip nekolekcionuoju nuorodų, jei kas reikalinga ir taip įsimenu, nebent info sudėtinga ir reikia kelis kart perskaityt, kad suvokt ir apgalvot. Šiaip jau nebūna universalių receptų, nes pas visus atskaitos taškas skirtingas. Mėginau eksperimentuot su ankstyvom ir vėlyvom veislėm. Pvz.: ankstyvi kopūstai po 53 dienų, sėjau tris kart per vasarą ir paskutinis derlius spėjo subręst lapkričio pradžios. Manau, kad visad reikia atsižvelgt į vienos ar kitos kultūros subrendimo laikotarpį ir jei spės iki šalčių užaugt - kodėl gi nesodint ?
giedrioks26 wrote:Sveiki! Turiu konkretu klausima del bulviu po siaudais. Kuo geriau dengti siaudais ar sienu? Kaip supratau is diskusijos lapai nelabai tinka. Gal kas isbandete ir matete kokiu skirtumus. Kai pasodinau bulbes uzmulciavau siaudais, bet siaudu deficitas. Zadu mulciuoti antra karta kai sudygs normaliai, ar galiu sienu uzkloti arba pavytinta zole?
saulius wrote:Geriausia šiaudais- lengviausiai praeina oras. Šienas tik iš bėdos- greitai sukrenta ir suplėksta. Bet augina žmonės ir šienu, ir pavytusia žole mulčiuodami- nieko, užauga, tik reikia dažniau krauti.
ritiniux wrote:"...Šienas nepasižymi tokiu ilgaamžiškumu, kaip šiaudai, prasčiau prispaudžia piktžoles, tačiau yra maistingas ir greitai tampa vertingu puvenų sluoksniu. Yra vienas jo trūkumas: jame gali būti daug sėklų, todėl ant lysvių jo nededu, verčiu ant velėnos naujoms lysvėms, bulvių tarpvagiuose, aplink medžių ir krūmų kamienus. Kiti šieno privalumai tokie kaip šiaudų...."- čia iš Sauliaus verstos Kurdiumovo "Protingas daržas"... :wink:
Varovas wrote:Gali ir pjuvenomis mulčiuoti. Lapuočių geriausia. Spygliuočių - šiek tiek rūgština dirvą. Šienas vienu blogai - jei žolė subrendo - sėklos. Mulčiavau žoliapjovės susmulkinta žole - liux :lol:
Varovas wrote:Na, broliai ir sesės Kristuje :lol: , kaip pas ką bulvytės auga ? Mano jau lysvės iš po šiaudų matosi. Žvalios, linksmos :D
Rita wrote:na, mano bulvytes jau ziedus krauna, nors ir velai sodinau... tiesa, viena karta pakrapnojau stebuklinga arbatele... bulvem liko tik lasiukai nuo kitu darzoviu...
Vaidužė wrote:Aš tai galima sakyt po visokiom šiukšlėm organinėm jas pasėjau(kas iš preitų metų po daržų buvo likę), tai išlindo, o jau visi sakė, kad neišlys, neva per sunku.. :) Bet auga žaliuoja :D
Renata wrote:Saviškes sodinau po pernykšte žole (prisipešiau daržą įrenginėdama). Buvau net išsigandus, kad neaugs, nes po mulčo sluoksniu man viskas atrodydavo tamsu, drėgna ir šalta).
Dabar matau, kad mano "vaga" lyg kurmiarausiais nusikelmavus, o kur nekur ir žali stiebai kyšo. Panašu, bulvikės manęs nepavedė :)
Kitamet būsiu gudresnė, sodinsiu padaigintas sėklines bulves, o ne valgomąsias, gal jau net ir su kokį kartą nulaužytais daigais...
Dabar lauksiu, kas toliau vyks. Kad reikia papildomai mulčiuoti - jau dabar matosi, kai kurios varpinės žolės ir per storą mulčo sluoksnį išlindo, ne vien bulvikės :D
Varovas wrote:Vot su nulaužytais daigais, tai vargu ar bulvikių turėsi :shock: Įsivaizduok sau - nuo vaismedžio šakelės nulaupai pumpurus, tai ar stebėsies, kad lapelių nėra ? Sudygti tai, aišku, sudygs.... bet gerokai vėliau ir silpnai. Ir rūsyje ištysūsius daigus laužė ne iš gero gyvenimo, o todėl, kad su sodinamąja nepasodinsi, jei į maišus pilsi - vis vien nulūš. Jau geriau prieš sodinimą šviesoj sudaigint. Tada ūgliai gaunasi trumpi, stori ir labai gyvybingi.
Vaidužė wrote:Apie bulviu sodinimui pirkima - kad pirkti kaip ir nalabai apsimoka, nes ten gi ne po viena karta nulauzo daigiukus, va ir nekoks derlius. geriau jau i koki kaima pas ukininkus nuvaziuot, ar pas mociute i kaima - ir su daigiukais ar dar be ju. ;)
saulius wrote:Jeigu jau pirkt, tai rudenį iškart po bulviakasio. Ir laikyt, daigint kaip priklauso. Nesuprantu, kam laužyt daigus. Bulvės sudygsta kad ir rudenį, o daigai iki sodinimo puikiausiai išlieka trumpi ir tvirti.
Vaidužė wrote:Ti cia kaip ir tam anegdote apie kepsni keptuveje, kuri per puse seimininke perpjaudavo. Taip cia tikriausiai tas negeras iprotis is po sejamosios atsirades. Bet kaip ir su ravejimu, kaip ir su pomidorais siltamy - iprate zmones gi taip darut, va ir daro. ;) O ar i gera negalvoja (bent mano mociute) - jos seimyna taip - tai ir ji.
ritiniux wrote:SOS! Mano bulvytės pradėjo gelsti, kur ne kur jau juoduoja lapeliai.... Negi tai -MARAS? Ką daryti? Auginau po šiaudais, gražios , didelės, gal jau mulčio trūksta?Užmulčiavom storai, apie 30 cm, dar truputį birželio mėn. pridėjom šiaudų...
ritiniux wrote:Labas visiems-dirbantiems ir atostogaujantiems! Aš prie pastarųjų.... Taigi, pati matau, ir atsakysiu į savąjį SOS... Išsiaiškinom bulvyčių nykimo priežastį- graužikai, tik nžn, kokie.... Patrauki pageltusį stiebą- o jis, pasirodo, tik pamerktas šiauduose kaip vazoje.... apgraužtas, pagraužtas... bulvių ,aišku, po juo jau ir nebėra, arba tik dalis ... Bandėm žalią stiebą apžiūrėt- bulvės didelės, gražios, dar laikosi ant stiebo.... Va taip... Žodžiu, derliumi dalinamės su gyvūnėliais, kokiu būdu beaugintume-tradiciniu (su koloradais), ar po šiaudais (su graužikais)...
Pasakokit, ką daryt? Kaip kitiems sekasi, ar nepuola panašios bėdos? Kitąmet irgi sodinsim po šiaudais, tad reikalinga pagalba, kaip išvengti tų graužtukų :?:
Renata wrote:Na nežinau, kaip su tais graužikais. Pas mane jie tik žirnius taršė :)
O bulvių, nei po žole, nei kelių kelmelių dirvoje, koloradai taip ir nerado. Gal visgi verta bulveles šiek tiek vėliau sodinti? Kažkaip koloradai tada uoslę praranda :D
Beje, tame pačiame sklype bulves prieš porą metų mėginau auginti tradiciniu būdu - vabalų ant vos išdygusių buvo tiek, kad lapų nesimatė. Kol jų nenugraužė, žinoma :( Pas kaimynus buvo tas pats vaizdelis. O šiemet nei mano ir vieno kaimyno "šiaudinėse", nei vėliau sodintose kaimynės "tradicinėse" bulvėse kororadvabalių nerasta....
Gal, sakau, šią šiltą žiemą anies perkaito???
:D
saulius wrote:Tas jau buvo ne kartą pastebėta, kad po šiaudais auginamas bulves koloradas mažiau puola. Taip pat ir fitoftorozė (bulvių maras). Kodėl sumažėja vabalų- dar nelabai aišku. O dėl graužikų- po šiaudais jiems labai patinka, ypač pirmaisiais metais ir nieko čia nepadarysi, tenka pasidalinti derliumi. Tačiau kuo toliau, tuo jų būna mažiau (daug atsiranda ir jų priešų) ir po keleto metų derliaus nuostoliai tampa nepastebimi.
Sigita wrote:mano koloradas apipuolė,tik geras dalykas,kad nedžiūsata kaip tradiciniu būdu auginamos.
giedrioks26 wrote:Sveiki,
Noriu pasigirti :) isikasiau (tiksliau issiemiau) kelis krumelius bulviu is po siaudu, nors bulvienojai dar zali, bet bulviu jau radau, po kiekvienu krumu radau po 4-5 didelias bulves ir kruva mazu. Teisa pelenu urvu irgi nemazai, manau dalis derliaus bus sutvarkyta :) bet bulves tai super, svarios grazios, nepazaliavusios, nei vieno kolorado ant bulvienoju nemaciau, nors kaimynas kapitaliai pluso rinkdamas kolorada. Beje dariau eksperimenta, per Rasas pasodinau dar 2 vagutes po siaudais taip vadinamu ankstyvu bulviu. Maniau jau nebeisdygs, bet visos graziai islindo ir dabar baigia zydeti. idomu koks bus derlius :) jeigu pasiteisins, bus galima imti 2 derlius per metus :)

beje bulves dygo nevienodai, vienos jau buvo bezydincios o kitos dar tik pasirode. Pradzioje buvau paskleides pasiziureti, tai ugliu virsuneles buvo pajuodavusios (juodoji kojele?), bet paskui vistiek sudygo tik daug veliau. Manau is tu jau derliaus nebus didelis, kaip suprantu buvo isleisti pagalbiniai ugliai, kurie buna maziau derlingi.
Vaidužė wrote:As ir sendie susirinkau bulvytes. Buvau pasejusi gal kokias 9-10 vnt, susirinkau apie 2,5 kg. Vienas keras apie 6 bulvytes, dvi mazytes (bus seklai) kitos vidutines. :) Grazuteles, jokiu sukirmijimu ir pan. Buvo jau nudziuve daigai.
Tik buvom labai nustebe :shock: kirminai... Ale dar tiek iekur nesu maciusi - gal kas galit papasakot kaip cia taip - kupstai kirminuku maziuku iki 1cm bet tuokiais kuokstais knibzda ,... na nelabai skaniai atrodo...
Auginau po sienu senu suplekusiu. Siaudu neturejau. apdejau labai storai, vasara dar del visa ko uzdejau. :) Palikau kelis kerus taip po sienu, galvoju, gal issilaikys per ziema, o pavasai sudygs... :roll: gal ir naivu, bet niekad nebandziau.. :) Kolorado nebuvo, gal todel kad viduri lauku...

O kitam darze dar zaliuoja, tai galvoju paliksiu kuri laika. tegu paauga. :)
saulius wrote:Va kaip pavasarį turėtų atrodyti teisingai sudaiginta bulvė:

Image
ritiniux wrote:Labukas visiems! Nėra nė vieno- visi bulves tikriausiai renka :) Mes saviškes praėjusį šeštadienį nurinkom. Taigi, priminsiu, kad sodinom 2 lysves ant kartono, po šiaudais. Kolorado nebuvo, tik, kaip minėjau, liepą jas skanavo graužikai. Vienoj lysvėj bulvių daug, didelės ir vidutinės, ir smulkių yra. kai kur jau suvalgytos, ir aišku, didžiosios, o mažylės paliktos :) o jau gyvūnijos pasaulis!!!!!!! knibžda, visokiausi vabaliukai, sliekų devynios galybės... ir tų mažų vabaliukų, gumulais gumulais.... na, o kitoje lysvėje derlius gerokai mažesnis- radom peliukų mažiukų šeimyną...
Inga wrote:Dziaugiuos uz visus, kam derlius geras! Bandysiu kitais metais ir as siauduose. Siemet i zeme sodinau. Vargo labai. Buvo apipuoles koloradas, paciose bulvese kazkokios geltonos kirmeles labirintu priraizge...Va tokie ispudziai:)
Varovas wrote:Sveiki VISI !!! Pagaliau gyvenimas vėl pagal principą : skubėk lėtai :D , galima ir pomėgiams laiko skirti. Bulvės šiemet geros, bet keli pastebėjimai.
1. Sodinant po šiaudais kuo anksčiau - tuo geriau.
2. Šiaudų sluoksnis ne mažiau 30cm. Jei ploniau, tai papildyt mulčą kai bulvių kerai jau išsišakoję nepatogu. Be to per plonesnį sluoksnį visai lengvai prasikala pienės, varputis ir kitos žolytės, visai nepageidautinos lysvėj.
3. Sukis kaip nori, o norint gero derliaus lysvę geriau ruošti iš rudens. Numatyton vieton drąiai verskit org. atliekas, pjautą žolę, seną šieną ir t.t.
4. Normaliam derliui gauti visai netinka ankstyvos veislės. Man normalus derlius - pasodinau kibirą, prikasiau 1,5 maišo. Smulkių neskaičiuoju, jos liko lysvėj.
Tiesa, šiemet dariau ir kitokį eksperimentą : traktorine freza (dirvos įdirbimo gylis 5-7 cm) kaimynas suvarpė 7 arų plotą, vagotuvu padarė vagas ir ten sodinau bulves: išmėtėm į tarpvagius, užlyginom grėbliu ir ant viso ploto išvyniojau 6 senu šiaudų rulonus (sluoksnis gavosi apie 20 cm). Pavasarį pusė kaimo leipo juokais
:twisted: , bet rudenį juokais leipau aš matydamas veidų išraiškas. Efektas : pasodinau 2 maišus, prikasiau 28 !!! rinktinių, didelių bulvių. Dabar ūkininkai man AČIŪ sako: neturėjo kur šiaudų dėt, tai dabar viską iššlavė :D . Dar nesugalvojau, kaip pasilengvinti kasimo darbus, nes teko šakėm, o tai užknisa ....
ritiniux wrote:Sveikinimai didžiausi-derlius puikus! O pelės neapgraužė?
Sigita wrote:sveikinimai varovui :D .Pas mane kaip minėjau derlius negausus,bet sodinau vėlai.Bet uošviui ir vyrui paliko įspūdį.Taip ir pasakiau jeigu sodinsit tradiciniu būdu,ravėsitės patys :lol: .Praėjau pro jų bulves porą kartų vasarą,tai eina sau tas ravėjimas...Nieko nesinori paskui daryt....
saulius wrote:Ačiū, Varove, už vertingus patarimus. Klausimas: frezavot pievą ar dirbamą žemę?
Varovas wrote:Frezuojamas plotas bulvėms buvo po javų su įsėliu. Dabar, po bulviakasio, šiaudai liko dirvoj, tik juos vėl prasmulkino freza - ateinantiems metams.
ritiniux wrote:Kažin, kaip giedrioks26 bulvytės užaugo, kur per Rasas sodino :?:
Laimis Žmuida wrote:Aš irgi sodinau bulvytes po Rasų, po Joninių. Bet paskui neprižiūrėjau visai. Užžėlė žolėmis ir nendrėmis iki pusės žmogaus. Užvakar tik nupjoviau žoles. Pririnkau bulvyčių maždaug tiek pat kiek pasodinau, nes rugsėjo 1 d. buvo šalna pas mus ir visi bulvienojai nušalo. O jei šalnos nebūtų buvę, tai dar mėnesiuką būtų paaugusios, manau.

Šiaip rizikingas dalykas Lietuvoje sodinti po Rasų. Nebent kas nors žino kokią technologiją.

Aš tai galvojau pasodinti vasario mėnesį, kad užaugtų iki Rasų, o per Rasas pasodinti iš naujo ir taip nuimti derlių. Ale, nesuprantu kas man į galvą šovė. Kodėl aš turėčiau imti dvejus derlius, rizikuoti, jei žemės yra pakankamai, o vietoj bulvių į tą pačią vietą galima pasodinti kokios nors trumpos vegetacijos augalus. Pats savęs nesuprantu kodėl taip padariau. :)
krokus wrote:Bulvių nereikia skubėti nukasti.Bulvienojams nudžiūvus, pageidautina dar 2-3 savaites palaukti. Tuo metu bulvės dar auga. Sovietmečiu bulves kasdavo spalio pabaigoje. Tai tinka ten, kur dirvoje nėra sprakšių, kitaip tie kirminėliai mėgsta sulysti į bulveles. Bulvelės gaunasi "skylėtos".
Sigita wrote:o kodėl bulvės būna smarkiai sukirmijusios?
krokus wrote:Mano bulves valgo pelės, šliužai ir sprakšiai - tokie nedideli oranžiniai kieti kirminėliai.
giedrioks26 wrote:Sveiki! Su bulvem idomu. Bulviu uzaugo nevienodai gausiai, negaliu to paaiskinti kodel. Toje pacioje vagoje krumas salia kito krumo derejo labai nevienodai, viename kokios 3-4 dideles bulves, kitame salia kokiu 10-12 mazyciu. Ka tai reiskia? spelioju gal sekla prasta? Pasodinau krepsi, prikasiau 2 maisus, nezinau ar cia blogai ar gerai, manau neblogai kai pirmam kartui. Valgyti pradejome jau nuo liepos menesio, kadangi labai daug ju suvalgome , tai beveik jau nebeliko. Kas liecia grauzikus ir kirmelias tai, pas mus ju minimaliai, buvo. Kadangi apsigyveno sodyboje sulaukejusi kate ir atsivede kaciuku, tai jie budejo pas mane darze ir viena po kito tempe grauzikus, speju tas labai padejo, ir apskritai rudeni beveik peliu nepagavavom troboj, zymiai maziau nei pernai (per diena 30 peliu). Be to malku kruvoje gyvena kiaune, manau ji irgi prisideda prie peliu reguliavimo.
Bulves sodintos per rasas, uzaugo, bet tokio dydzio kokios turetu buti nepasieke. Jos buvo mazdaug graikisko reisutu dydzio (kai kur didesnes, o kai kur visai neradau) po 2-4 bulvytes. Nos turejo buti dideles pailgos (sodinau baltarusiska ankstyva veisle). Kitas dalykas sekla siu bulviu buvo labai prasta, nezinia kaip butu buve jei sekla svari butu buvusi.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Jau pats laikas pagalvot apie bulviasodį ir bulvių daiginimą. Ir sėklą. Kažkaip neseniai buvo kalba apie laukines bulves, kurias labai norėtųsi pabandyt augint. Na, ne visai laukines, bet senąsias indėniškas veisles. Tik dar pirma reikia jų gaut... Ir kausimas iškilo: augs ar neaugs? Papasakosiu, ką žinau šiuo klausimu.
Kad augs, nei kiek neabejoju, kažkada atvežtos iš Amerikos irgi augo. Pas mus yra kita bulvių problema- jos išsigimsta dėl virusinių infekcijų, pararanda formą, savybes. Kitaip sakant, susilpnėja jų imunitetas. Dauginimas sėklomis iš dalies gal ir išspręstų šią problemą, bet jis yra daugiau teorinis. Pirma, ne visos veislės sėklas subrandina. Antra, visiškai neaišku, kokiomis žiedadulkėmis jos apsidulkina ir kas iš jų sudygs. Trečia, dabartinės bulvių veislės, kaip ir visos kitos- ne I.Mičiurino selekcija, deja ;) . Reiškia šitas būdas netinka arba tinka tik senoms, tvirtoms veislėms.
Verčiau pažiūrėkim į imuniteto reikalus. Imunitetą formuoja ir palaiko augalo simbiontai- endofitai, kurie bulvėse (laukinėse) yra ypatingai aktyvūs, bulvė- labai "grybingas" augalas. O šie endofitai tiesiogiai priklauso nuo bulvėje gaminamos gliukozės. Va ir atsakymas, kodėl laukinės bulvės neišsigimsta, o daržo- išsigimsta. Mūsų sąlygos labai jau nepanašios į Andų. Kalnuose šviesos inensyvumas daug didesnis, fotosinezė aktyvesnė, gliukozės daugiau, intensyviai vystosi grybai- endofitai, ko pasėkoje bulvės visiškai atsparios virusams ir grybinėms ligoms.
Rusų mokslininkė F.J Gelcer, tyrinėjusi endofitų reikalus, greitai suprato šią bulvių problemą ir, kadangi endofitus gerai pažinojo, pamėgino paskatinti juos kitu būdu- savo sukurtais hormoniniais preparatais. Čia reikia paaiškint, kad endofitai irgi negyvena šiaip sau, jiems taip pat būtina stimuliacija, kurią suteikia rizosferinių bakterijų išskiriami hormonai. Kitaip jie visai negalėtų vystytis. Tai va, Gelcer sukūrė hormoninius preparatus, apdirbo jais bulvių gumbus prieš sodinimą ir stebėjo augimą. Rezultatas: bulvės ne tik neužsikrėtė virusais, bet nesusirgo ir fitoftoroze, netgi buvo mėginama specialiai jas užkrėsti dideliu kiekiu fitoftoros (maro) sporų. Dabar kas mums iš to, kad kažkas bulves su hormonais augino? Ogi tas, kad tuos hormonus gamina rizosferinės bakterijos. Kuo jų daugiau- tuo sveikesnės bulvės. O kad būtų daugiau, reikia joms tinkamos aplinkos. Šiuo atveju po šiaudais ir yra ideali aplinka bakterijoms: daug oro, drėgna, ir yra maisto.
Minėtoji mokslininkė savo laiku už panašius pasiekimus gavo Lenino ordiną, aukščiausią apdovanojimą, o dabar jos niekas nepripažįsta :shock: . Labai jau neparanki...
Saulius Jasionis
giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Re: Bulvės

Post by giedrioks26 »

Taigi ka as suzinojau apie laukines bulves. Kalbejau su dr. Juozu Jundulu is Lietuvos zemdirbystes instituto Vokes filialo. Jis yra bulviu selekcininkas, ir kaip jis pats sako, visos lietuviskos bulviu veisles yra jo isvestos. Klausiau jo del laukiniu bulviu, sake buvo ju gaves institutas is Peterburgo Vavilavo vardo augalininkystes instituto (senais laikais), istikruju tikros laukines bulves yra nuodingos. Indenai per daugeli metu isveise tokias kurios butu galima valgyti. Vokeje bandoma buvo veisti veisles auginti lietuvoje is laukiniu kulturu, taciau buvo to atsisakyta, nes neimanoma per kelias kartas padaryti veisle, ka padare indenai per simtus metu. Klausiau ar tebeturi tu bulviu sake, kad jau nebe. neislaike, daug darbo. Ju gumbai yra topinambu dydzio, taigi manau topinambas kur kas geriau (jis bent nenuodingas) be to jis irgi is amerikos, tik is siaurines. Tai preriju augalas, del to jis pas mus pritapo labai greitai, bet deje neturi dideles paklausos, kaip maista nedaug kas ji naudoja (visiems kaip pikzole labaiu nei maistas). Del jau isveistu indenisku bulviu tai reiktu jieskoti rysiu kazkur Chileje, kad atsiustu. Kita vertus galima prasideti su musu lietuviskom veislem. Kai kalbejau su Jundulu, tai jis patare auginti veisle 'Nida' ji beveik visada uzaugina uogas, is kuriu galima paimti seklas ir seti, kad veisle atsinaujintu, tik reikia zinoti, kad bulves yra kryzmadulkiai, ir zydedamos gali susikryzminti su velnias zino kuo ir nezinia kokia veisle gausis (cia panasiai kaip pas Holceri kalnuose, kur visokiu spalvu bulves auga). Norint islaikyti ta pacia veislia reikia auginti steriliai, siltnamyje, kad kitos ziedadulkes nepasiektu. Nors visai butu idomu pakryzminti ir tureti visokiu veisliu makalyne :) Tik va viena beda, kad jos gali issigimti ir sulauketi arba visai isnykti (sakykime susikrizmins su kokia 'Venta' kurios vaisiai sterilus ir nemezga seklu).
Bulviu isvalymas nuo virusu tai arba is seklos arba meristeminis. Seklomis pvz, iki siol augina Kinieciai didelius plotus. Meristema tai dar ne taip paprasta, pagal naujesnius duomenis mokslininkai atrado, kad pilnai jos nebuna sterilios, nes be virusu dar yra virusoidai, kuriuos pasalina kolkas tik amerikieciu institutai. Europieciai dar neturi tokiu technologiju, kad juos pastebetu. Taigi vargas su tom buvem... oj vargas...
As linkes labiau pradeti gaivinti kitas kulturas, kurios pakeistu bulves, pvz. labai idomu butu auginti ropes, bet kur gauti senu veisliu? Maistingumu jos toli grazu neprilygsta bulvems. Bulves mes valgome apdorotas (virtas, keptas), o ropes galima valgyti zalias arba sutintas garuose (islieka visi vitaminai). Ropiu era pasibaige kai pasirode bulves, turint galvoj, kad rope auginama visoj Europoj iki pat Sibiro jau 5000 metu.
Be ropiu galima auginti varnalesas, pastarnokus, sibirinius barscius, moliugus, pupas, vikius, zirnius... Bulviu kaip ir nebereikia :)
Viskas gerai, bulve skani, be jos neisivazdauojama daugelis patiekalu, bet vis gi tai krakmolas kuris uzkemsa musu skrandziu, kad jaustumes sotus ir beto viso labai nedera su mesa (baltymais) (kaip ir grudines kulturos). Bet pabandykite kuo nors pakeisti bulviu garnyra prie mesos :) manau nelabai ka skaniau rasite:)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Bulvės

Post by saulius »

Bet pabandykite kuo nors pakeisti bulviu garnyra prie mesos :) manau nelabai ka skaniau rasite:)
Tai va, dėl to ir sunku jų atsisakyt :D . Noras augint senas indėnų veisles man kilo todėl, kad užsimaniau pažint tikrą bulvių skonį. Daugiametė selekcija neįprastomis augalui sąlygomis labai pakeičia jo savybes ir, deja, ne į gerąją pusę... Nu nieko, paskelbsim paiešką ir gal ką nors gausim iš amerikonų.
O dėl grynos veislės išlaikymo- nėra jokios problemos. Gauni kelis elitinius gumbus iš Vokes, augini šiltnamiuke ir kasmet turi sėklų po kelis augindamas. Visa kita- lauke, ten nereikalingas sėklų subrendimas, ten žiūri derliaus.
Saulius Jasionis
Vaidužė

Bulvės

Post by Vaidužė »

na del puskimo, cia jau keistai...
sodinau bulves po sienu (siaudu neturejau), augo tokios grazios, nei vieno vabaliuko... Ir uzaugo tikros dickes! :) Nei puskiau nei ravejau, tik padejau, uzklojau ir susirinkau paskui, aisku ir suvalgiau :D
as tai megstu bulves, vai megstu...
O apie ropes papasakokit daugiau kitoje temoje... :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ekologiška bulvių sėkla

Post by saulius »

Su vabalais čia yra kažkokia paslaptis: tikrai po šiaudais auginamas bulves jie puola daug mažiau, net jei šalia auga paprastai pasodintos bulvės, apniktos vabalų. Gal įsijungia kokie nors apsauginiai mechanizmai? O dėl fitoftorozės (maro) viskas aišku- kai mikrobams sąlygos palankios, patogenai niekada neįsibujoja. Plius, stimuliuojama endomikorizė, kuri jau tiesiogiai atsakinga už augalo sveikatą. Čia įrodytas dalykas. Bulvėms reikia arba labai aktyvios saulės (kalnų augalas), arba mikrobų hormoninės stimuliacijos- tuomet ne tik ligos nepuola, bet ir gumbai neišsigimsta dėl virusų.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ekologiška bulvių sėkla

Post by Laimis Žmuida »

Aš šiek tiek bulvių jau kambary laikau. Bet dar mažai. Reikės dar atsinešti. Jau pradeda lapelius leist.

Dėl kolorado, tai kažkodėl po šiaudais sodinant jo beveik nebūna. Šiek tiek buvo. Radau praeitą vasarą tris vabalus. Bet paėmiau ir numečiau juos į žoles, net nesutraiškiau, paleidau į laisvę tsakant. Bet negrįžo.

O štai mano draugas tai turėjo tokį eksperimentą, kad vaga prie vagos pasodino tradicinių būdu ir po šiaudais. Ir sakė kolorado vabalų tarsi brūkšniu užbraukta. Ant tradiciniu būdu pasodintų yra, o ant tų nėra arba beveik nėra. Nors bulvių vagos gi viena šalia kitos buvo ir nerasti tų šiaudinių tikrai jie negalėjo.
Vaidužė

Re: Ekologiška bulvių sėkla

Post by Vaidužė »

na taip... Sitos buvo laukuose, kur bulves gal uz kilometro kokio artimiausio. :)
Bet bandziau auginti ir sode, kur aplinkui daug bulviu. TAi kas del kolorado - tai vienais metais suvalge iki stiebu... O preitais metais vienas kitas
buvo. Bulves ilgai zaliavo. O Mociutes tai netoli buvo. ;)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ekologiška bulvių sėkla

Post by Laimis Žmuida »

Čia tas, kur po šiaudais suvalgė iki stiebų anais metais? nelabai aiškiai parašei. :)
Vaidužė

Re: Ekologiška bulvių sėkla

Post by Vaidužė »

Po siaudais nesodinau dar visai, tik po zole (sienu). u neturejau.
Pirmais metais sodinau sode pas mociute po sienu, tai jos sale buvo paprastai pasodintos, jos kramte, ir mano iki stiebeliu sukramte, net nuzydet nespejo...
O preitais metais vel sale mociutes sode sodinau po visokiom organinem "siukslem" daugiausiai zole. Tai jau tik vienas kitas vabaliukas bebuvo... Zodziu, kazkas pasikeite. Bulves uzaugo..:) As ju vis ne daug sodindavau, pabandymui, nes vietos buvo ne per daugiausiai, tai del to greitai ir suvalgem.
O siemet tai daug uzsodinsiu, nes sitaip darza sodyboje darysiu... Kitais metais nieko nebereiks daryti. ;) tik imk ir sek viska ten kur bulves augo. :)
Post Reply

Return to “Daržininkystė”