Veislių bandymai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Veislių bandymai

Post by Laimis Žmuida »

Matai, tas kažkas negali užsiaugint, tai tenka man pasistengt. Tam tikra prasme darbo pasidalijimas, taip. Bet jis atsidėkoja šimteriopai. Tai gal greičiau simbiozė.
Po žodžiu "simbiozė" galima prakišti visai negamtiškus dalykus. Pavyzdžiui, aš auginu kiaulę, ją šeriu ir ji paskui atsidėkoja šimteriopai - duoda man mėsos. O aš veisliu jos paršiukus. Simbiozė. Nors tai visai ne gamtiška. Kiaulė laikoma tvarte, tvartas dvokia, aplinka išmindžiota, žmogus prakaituoja ir nešioja srutas. Nors vadinasi gražiai - simbiozė.

Prisiminkime nuo ko pradėjome gamtinę žemdirbystę. Prisiminkime jos tikslus. Tikslas artėti link gamtos. Kopijuoti gamtos mechanizmus. Nepakenkti gamtai. O darbo pasidalinimas, gyvulių laikymas suspaustoje teritorijoje, nenatūralioje gamtoje, tai jau ėjimas priešinga kryptimi, nors ir gražiai pavadinsime - simbiozė.
Taigi, adaptacijai visiškai nesvarbu kiek veislių pradėsi augint, vistiek galų gale liks tik viena. Ta, kurios savybės susiformuos kartu su aplinka.
Kaip tai nesvarbu? Tai paimti vieną veislę pirmą pasitaikiusią iš maximos ir auginti? Ir vis tiek ji po tūkstančio metų nuvarijuos iki reikiamos kondicijos? O ką man artimiausius penkiasdešimt metų daryti? Valgyti neskanius žirnius, morkas ir laukti tūkstantį metų kol jie pasidarys normaliais?

Konstruktyvius pasiūlymus teikiu. Siūlau sėti keliolika veislių po vieną eilutę. Jau pirmais metais matosi, kurios veislės vertos dėmesio, o kurios ne. Ir kitais metais augintis būtent patikusias veisles. Ir tas, kurios geriausiai auga tavo sklype. O kaip gi kitaip? Kas pavyzdžiui yra Babtų ar kitų institutų išvestos veislės? Kas yra Štarolio augintos sėklos? Tai ir yra atrinktos tos, kurios geriausiai auga, yra skaniausios ir duoda geriausius derlius. Ir jei sakome auginkime Štarolio ar Babtų veisles, tai juk reiškia tą patį - imti geriausiai augančią. Tik vienu atveju jau Štarolis tai padarė ar Babtai, o kitu atveju pradedame patys. Bet procesas lygiai tas pats. Ir šie procesai yra priešingi tam, ką siūlo saulius. Jis siūlo auginti sunkiai augančias. O kam? Saulius sako, kad tam, kad patinkančias savybes išvedinėtume. Bet juk kaip tik tas jau ir padaryta pas Štarolį ar Babtuose ar pas gamtinius žemdirbius. Gi praktikoje ir išmetam netinkančius, neskanius, o pasirenkame patinkančius ir geriausius.

Kitas mano siūlomas dalykas yra tas, kad daugelis kultūrų pas mus į sezono ilgumą įsipaišo. Tiesiog imi pietines daržoves ir jas augini Lietuvoje be problemų, nes sezono ilgumas tą leidžia. Ir viskas. Nieko nereikia pritaikyti. Aš sėju ir pietines veisles ir jos užauga, ir derlingos, ir skanios, ir nėra jokio reikalo jas pritaikyti prie Lietuvos klimato, nes jos ir taip yra prisitaikę. Ir taip yra su gal aštuoniasdešimčia ar devyniasdešimčia procentų mano auginamų kultūrų, o jų auginu aš daug ir daug veislių, nes pagrinde maitinamės daržovėmis. Todėl siūlyčiau neklaidinti žmonių ir negasdinti jų, kad reikia pritaikyti veisles prie klimato. Nereikia pritaikyti. Reikia pritaikyti daugiamečius augalus, nes jie gali per žiemą iššalti. Medžius, krūmus, o daržoves, kurios telpa į vasarą ir nepatiria žiemos, tai kam jas pritaikinėti? Ir štai taip, nesijaudinant dėl pritaikymo sėjame daržoves ir jomis džiaugiamės artimiausius dešimt ar dvidešimt metų ir per tiek laiko surandam būdus kaip pereiti arčiau gamtos ir tas daržoves pakeisti vietinėmis laukinėmis gamtinėmis kultūromis.

Štai du konstruktyvūs pasiūlymai, kuriuos jau anksčiau parašiau, o dabar tik praplėčiau. Bet nesutikčiau, kad negalima kritikos duoti. Jei matau, kad gamtinė žemdirbystė sukama klaidinga kryptimi, t.y. tolyn nuo gamtos, tai aš turiu ne tik teisę, bet ir pareigą išsakyti savo nuomonę.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by saulius »

Už kritiką tai ačiū, jos pasigendu. Kritika rodo, kad kažkas dar skaito ir vertina.
Simbiozes kol kas palikim, ne ta tema. Tuo labiau, kad aš visiškai sutinku su tavo nuomone dėl gyvulininkystės, ginčytis čia nėra ko.
Dėl adaptacijos aš siūlau rinktis veisles pagal norimas savybes, o ne pagal tai, kaip kas auga. Mičiurinas irgi taip darė, vienas jo tikslų buvo pietines kultūras augint šiaurinėmis sąlygomis. Jeigu būtų atrinkinėjęs tas veisles, kurios geriausiai auga, jų nekeisdamas ir neadaptuodamas, būtų tekę apsiribot smulkiavaisėmis obelimis ir kriaušėmis. Nu bet čia irgi galima svarstyt, kas gero atsitiko sodininkystėj dėl Mičiurino darbų. Žvelgiant plačiau, atsirado daug kultūrų, kurios visiškai netinkamos maistui.
Dėl pietinių veislių prisitaikymo prie mūsų klimato yra visaip. Paimkim kad ir kopūstus, kuriuos augino pas mus prieš kelis dešimtmečius ir neturėjo problėmų. Dabar ne tik kad nėra tų skaniųjų kopūstų su storais kačėnais, bet ir problemų daugiau nei pačių kopūstų. Ir, mano manymu, tai dėl prarasto veislių adaptyvumo. Sėklos auginamos bile kur, tik ne Lietuvoj ir net ne vidutinėse platumose. Nepamiršk taisyklės: veislė neatskiriama nuo sąlygų. Tą kartojo tiek pats Mičiurinas, tiek jo sekėjai - legendiniai agronomai ir zootechnikai. O kadangi veislė neatskiriama nuo sąlygų, kokio atsparumo galim tikėtis iš kopūsto, kuris atsėliuojamas pvz. Australijoj? Kiek jo hormoninė sistema susipažinusi su "lietuvišku" biologiniu fonu? Tą patį Dotnuvoj pasakojo apie griežčius. Esmė jau net ne tame, kad jų nėra, esmė tame, kad jų beveik neįmanoma augint, nes kažkokie rapsiniai kenkėjai suėda vos sudygusius. O ko norėt, jeigu sėkla geriausiu atveju atkeliauja iš Vokietijos (dar nežinia ar ten ir auginama)? Žinom, kad augalas įgyja atsparumą konkretiems kenkėjams. Bet dėl to jis turi su jais susipažint. Pats supranti, kad auginant cheminės apsaugos sąlygomis augalai praranda tą sugebėjimą, kas ir atsitiko su kopūstais, ir su griežčiais. Cheminė apsauga, augalų įvairovė aplinkui, dirvos sudėtis, klimatas- visa tai yra fonas, kuris sąlygoja veislės vystymąsi. Ir veislė kasmet kinta priklausomai nuo to fono. Štai ko mums reikia: turėt atsparias, visiškai prie vietos sąlygų prisitaikiusias veisles. Prie konkrečių vietos sąlygų.
nesijaudinant dėl pritaikymo sėjame daržoves ir jomis džiaugiamės artimiausius dešimt ar dvidešimt metų ir per tiek laiko surandam būdus kaip pereiti arčiau gamtos ir tas daržoves pakeisti vietinėmis laukinėmis gamtinėmis kultūromis.
Žinoma, galima ir taip. Aš net labai už. Dar daugiau: aš iš viso norėčiau atsisakyt daržo, nes pats kaip ir nevalgau daržovių. Bet mano pasirinkta kryptis kiek kita: reikia surast ne maisto alternatyvą sau, bet sukurt ar surast geriausią mitybinę bazę gyvuliams. Nors tikslas tas pats: turtinga gamtinė aplinka, natūralūs augalai ir gyvūnai, natūralus jų gyvenimas. Ir darže po truputį lieka tik tie augalai, kurių atitikmenys auga mūsų laukinėjė gamtoje ar, manoma, galėtų augti ar kada nors augo. Čia irgi yra adaptacija. Nuo lepios, jautrios kultūros iki savaime be priežiūros augančio ir galiausiai sulaukėsiančio augalo.
Saulius Jasionis
MaryteN
Posts: 307
Joined: Sat Dec 25, 2010 3:54 pm
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by MaryteN »

Pagalvokim, kaip pagreitinti atsirinkinėjimą. Gal pavyktų suorganizuoti kelias derliaus šventes? Tam tikrą dieną suvažiuotų visi su ridikėliais, žirniais degustavimui, kitą dieną su ropėmis, uogomis, kitą- su pomidorais, morkomis, bulvėmis... Paragautų daug veislių ir greičiau atsirinktų, negu patys mėgindami auginti pomidorų jau šimtais veislių... Kai paragavau pomidorų Beta, tai tvirtai nusprendžiau tokių neauginti, nes siaubingai neskanūs. Žirnius Gloriosa jau iš šimtų veislių buvo atrinkęs sėklų augintojas dėl skanumo ir ankstyvumo. Vėlyvi Bobutės saldieji daug kam patinka, bet jaunimui pasirodė , kad labai neįprasto skonio, kaip ir bulvės Mėlynakės. O vyresniems labai skanu. Pagal skonį atsirinktas kelias veisles dar tektų išmėginti ir adaptuoti savo sklype. Ūkininkas su 30 metų patirtimi pasakojo, kad ne visos kituose sklypuose puikius rezultatus parodžiusios bulvių veislės bujodavo ir jo sklype. Būna ir atvirkščiai, kad jo sklype bujoja kitur nepasiteisinusios veislės.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by saulius »

Geras pasiūlymas, Maryte. Tas tikrai pelengvintų atsirinkimą ir nereikėtų kiekvienam visko augint bandymams.
Griežčio skonis kaip kopūsto kačėno. Nu bet dabar jau tų kačėnų nėra :)
Saulius Jasionis
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by Mama Smilga »

Na štai, ir išryškėja, kaip reikalinga paroda. Klausykit, gal teks net porą jų surengti? Kad galėtume išragauti ir ankstyvesnį, rugpjūčio derlių, ir vėlyvesnį. Bet tai aptarinėti einam į parodos temas.
Žibutė
Posts: 468
Joined: Mon Sep 06, 2010 11:17 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by Žibutė »

Pernai skaičiau vieno ruso, česnakų augintojo, patirties aprašymą.
Jis pasakojo, kad česnakai turi adaptuotis prie konkretaus sklypo, prie vietos, net ne prie vietovės. Kitame kaimo gale ta pati veislė, iš to paties augintojo (ar gerą ranką turinčios kaimo bobutės) auta sėklai gali parodyti pačius negražiausius rezultatus.
Jis tai pasakojo todėl, kad žmonės perka jo česnakus įsiveisimui, o paskui reiškia pretenzijas, kad gavo totalų š...

Tai jo ilgametė patirtis, bandymas įsiveisti įvairių česnakų savo sklype. Kelis metus reikia jas "jaukinti".

Va ir pamaniau, kad juk tai gali galioti ir kitiems augalams.

Mūsų su draugės vyru eksperimentas su bulvėmis po šienu.

Jis pasodino keliasdešimt kietųjų bulvių, kurios žemėje auga normaliai, skanios, tinka tarkavimui, puikūs blynai ir cepelinai gaunasi.
Po šienu užaugusios buvo ... nevalgomos. Kietos kietos, tarkuojant tarkiai staigiai juodavo ir patys blynai buvo labai neskanūs.

O minkštos sodintos bulvės (kurios greitai suverda ir sukrenta, nelabai tinkamos virti garnyrui prie patiekalo) parodė superinius skoninius rezultatus.

Mūsų išvada: kiekvienam sklypui ir auginimo sąlygoms - reikia atrasti savus. Tad ir tie degustavimai įtariu gali neparodyti teisingo, objektyvaus kiekvienam vartotojui ir skirtingoje vietovėje auginusiam augintojui, rezultato.
MaryteN
Posts: 307
Joined: Sat Dec 25, 2010 3:54 pm
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by MaryteN »

Degustavimai ne viską parodytų, bet parodytų daug.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Veislių bandymai

Post by Laimis Žmuida »

Degustacijos yra labai geras dalykas. Iš esmės tai yra tas pats, kas auginti penkiolika veislių savo sklype ir atsirinkinėti, tik šiuo atveju augina ne vienas žmogus, o daug. Minusas tik tas, kad nematai kaip elgiasi konkreti veislė tavo sklype. Degustacijos ir derliaus šventės ne naujiena. Jos rengiamos daug kur. Vien GŽ degustacijos buvo trys, o degustacijas rengia ir tradiciniai ūkininkai Lietuvoje. Ypač geras latvių pavyzdys kur jie turi obuolių šventę, moliūgų šventę kur visa Latvija suveža temines daržoves ir galima visko paragauti.

Tik nesuprantu kuo sauliui tai patinka, nes tai yra tas pats veislių atsirinkinėjimas, kuris kaip jis sakė pirmame poste - tęsis iki begalybės ir pasirišim su tuo kilpą ant kaklo. Taip pat nesuprantu kaip priderinti prie degustacijų sauliaus pirmame poste išreikštą mintį, kad geromis retomis veislėmis reikėtų dalintis tik su specialiais žmonėmis ir plačiai jų neskleisti. Ar tai reikštų, jog į degustacijas būtų atrenkami tik stipriai motyvuoti žmonės, kurie tikrai augins ir nepraras veislių, ar į tokias degustacijas nebus vežamos tos geros retos veislės?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Veislių bandymai

Post by Laimis Žmuida »

Dėl adaptacijos aš siūlau rinktis veisles pagal norimas savybes, o ne pagal tai, kaip kas auga. Mičiurinas irgi taip darė, vienas jo tikslų buvo pietines kultūras augint šiaurinėmis sąlygomis.
Kaip jau sakiau - Mičiurinas tą darė su medeliais ir krūmeliais, kurie yra daugiamečiai ir turi iškęsti žiemą. Daržovėmis jis neužsiiminėjo ir sakė, kad su daržovėmis veikia kiek kiti dėsniai. Daržovėms nereikia kęsti žiemos, jos telpa į sezoną, tai klausimas lieka tas pats - gal nereikia jų adaptuoti prie šiaurės?
Nepamiršk taisyklės: veislė neatskiriama nuo sąlygų. Tą kartojo tiek pats Mičiurinas, tiek jo sekėjai - legendiniai agronomai ir zootechnikai.
Čia Mičiurinas kalbėjo apie medelius ir sakė, kad vienmetėms daržovėms paveldimumas veikia kitaip. Kadangi keletas mėnesių yra panašūs daugelyje pasaulio šalių, todėl tą pačią pomidorų veislę galime auginti ir Australijoje, ir Pietų amerikoje, ir Europoje. Nes galime rasti panašius mėnesius.

Kopūstus išvedinėja ir rusai, ir baltarusiai, ir vokiečiai, ir olandai, kas visa sutelpa į vidutines platumas ir labai panašu į Lietuvos klimatą. Vietoje tavo pasiūlytos teorijos, kad kopūstai chemiškai auginami ir praradę gebėjimą gintis iškelčiau kitą. Nes praktikoje matau, kad problemos pagrinde su kopūstais, nors chemiškai auginama labai daug sėklų. Kodėl tada problemos tik su kopūstais, jeigu visos daržovės per metų metus auginamos su chemija. Kodėl kitoms tas negalioja? Todėl man čia ateina kita mintis į galvą. Kai lankėmės Pietų amerikoje aptikome tokių vietovių, kuriose nėra kenkėjų. Augini žirnius, avietes ir nei vieno kirmėliuko! Tai galbūt ne kopūstai chemizuoti, bet aplinka mūsų bloga. Nes va augdavo pas mus kukmedžiai, klimatas nepasikeitė, o dabar neauga. Kodėl? Neaugdavo maumedžiai, o dabar jau sėjasi. Kodėl? Todėl, kad aplinka pasidarė kitokia, nors klimatas ir liko toks pats. Atsirado naujos mitybinės grandinės, dingo senos mitybinės grandinės ir turime kitą situaciją.

Kontraargumentas, jei sakai, kad Australijoje auginamos kopūstų sėklos neprisitaikę prie Lietuvos ir todėl blogai auga, tai tada labai lengva patikrinti - jos turi augti Australijoje. Ten, anot tavo teorijos, kopūstai turėtų būt prisitaikę ir augti gerai.
MaryteN
Posts: 307
Joined: Sat Dec 25, 2010 3:54 pm
Contact:

Re: Veislių bandymai

Post by MaryteN »

Latviai įdomūs. Neprošal būtų giliau pasidomėti. Pas juos ten yra ne tik šventės, bet ir atskiri moliūgininkų, pomidorininkų, obuolininkų klubai...
Lietuvoje apie tokius negirdėjau.
Post Reply

Return to “Sėklininkystė”