Dravės ir kelmai

Moderators: saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Dravės ir kelmai

Post by Gabriele »

saulius wrote:Kas ką žinot apie bitininkavimą dravėse ir kelmuose- prašiom čionai. Mat sumaniau atnaujint bitininkavimą ir noriu senoviškai :) .
giedrioks26 wrote:cia truputi info bendros http://www.bitininkas.lt/istorija.htm
saulius wrote:Radau va rusiškai apie kalades: http://www.sotmed.ru/articles/kolodserg.htm
Konstrukcija lyg ir nebloga, logiškai viskas paaiškinta. Man visąlaik buvo neaišku, kodėl kalades statydavo įstrižai, juk atrodytų, kad bitėms geriausias stačias kelmas- žiemą patogiau apšildyti. Ir dabar laikausi tos nuomonės, kad stačias geriau- bet bitininkaut patogiau gulsčiame arba tokiame kaip čia parodyta. Na, pasiskaitykit, kas suprantat- visai įdomu.
saulius wrote:Va dar radau paprastesnį variantą, panašu, kad taip reiks daryt: http://mastera.bizrp.ru/pr/coloda.htm
Algisdalgis wrote:Labas.Prarijau viska apie kelmine bitininkyste, aciu visiems.Ypac gerai nuorodos i saltinius. Pasviri kelmai gerai del ventiliacijos, be to matyt bites daugiau tokiu dreviu rasdavo miske.Bet kai plinta ligos,aklinas virsus neleis pakeisti koriu.Po keliu metu bus beda.Taip i kelma bites mieliau susimeta.As zadu daryti statu kelma su standartiniu 10 remu lizdu ir jei uzteks auscio dviem meduvem.Laka nuo apacios iki lizdo virsaus istiza, lai pacios susireguliuoja ventiliacija.
vytautasst
Posts: 75
Joined: Sun Apr 11, 2010 10:51 am
Contact:

Re: Dravės ir kelmai

Post by vytautasst »

labai įdomu. Gal kas girdėjote ar kelmuose pastebėta, kad bites mažiau erkės pultų? Jei prisineš lipčiaus - viduriuos.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Dravės ir kelmai

Post by saulius »

Sako, kad kelmuose mažiau puola, kaip ir bedugniuose aviliuose. O lipčiaus neturi prisinešt... Natūraliai drevėse bitės žiemoja ant pavasarinio medaus, va čia ir iškyla sunkumai: rėminiam avily lengvai galima paimt pavasarinį medų ir rudeniop grąžint, o kelme sudėtingiau... Jei pavasarį ir vasarą geri medunešiai- gali peržiemot, o jei pavasarinį medų suvalgo per vasarą- žus. Realybėj dabar mūsų sąlygomis bitėms mažai šansų peržiemot be papildomo maitinimo...
Saulius Jasionis
vytautasst
Posts: 75
Joined: Sun Apr 11, 2010 10:51 am
Contact:

Re: Dravės ir kelmai

Post by vytautasst »

kažkaip užlipau ant vienos knygos:
http://rapidshare.com/files/393360947/BeeBook.pdf.html

visai patiko. Kas nors kelmus išbandėte? Ar aukštų rėmelių ilgus avilius?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

O kur apie bites?!

Post by Laimis Žmuida »

Aš tai norėčiau pabandyti Megre aprašytą bitininkavimo būdą:

išvertė Linga Švanienė



Skyrius iš V.Megre knygos "Anastasija", Maskva 1999
Ką gelia bitės

-Kiekviename sklypelyje reikia turėti nors vieną bičių šeimą.
Aš Anastasijai pasakiau, kad pas mus mažai išmanančių, kaip dera elgtis su bitėmis. To žmonės mokosi specialiose mokslo įstaigose, bet ir jiems ne visada sekasi.

Tačiau ji atsakė:

- Daugelis dalykų, kuriuos darote siekdami, kad bitėms būtų kuo geriau, iš tiesų joms trukdo. Per paskutinius du tūkstančius metų tik du žmonės sugebėjo šiek tiek priartėti prie šio gyvo unikalaus mechanizmo suvokimo.
- Kas jie?
- Tai du vienuoliai, ir jie yra paskelbti šventaisiais. Apie juos tu gali paskaityti jūsų knygose, kurios laikomos vienuolynų saugyklose.
- Tu ką , Anastasija, skaitai religinę literatūrą? Kur? Kada? Pas tave juk nėra nė vienos knygos?
- Aš naudoju žymiai tobulesnį informacijos gavimo būdą.
- Kokį? Vėl kalbi nesuprantamai, o juk žadėjai, kad nebus jokios mistikos, fantazijų.
- Aš papasakosiu apie šį būdą, netgi galiu pabandyti išmokyti juo naudotis. Dabar tu nesuprasi, o tai taip paprasta ir natūralu.
- Na gerai, tai kaip reikia sklypuose prižiūrėti bites?
- Joms reikia paruošti tokį būstą, kokį jos turi natūraliomis sąlygomis. Ir tai viskas. Tolesnis darbas gali būti tik dalies medaus, vaško ir kitų labai naudingų žmogui bičių pagamintų produktų paėmimas.
- Ką tu, Anastasija, tai nėra taip paprasta. Niekas nežino, koks turėtų būti tas natūralus būstas. Štai jeigu tu papasakotum, kaip jį pačiam pasigaminti iš tų medžiagų, kurias mes turime, tada tai galėtų būti įgyvendinama.
- Gerai, - nusijuokė ji, - tokiu atveju tau teks truputėlį palaukti. Man reikia sumodeliuoti, na, pažiūrėti, ką gali turėti po ranka, kaip tu sakai, šiuolaikiniai žmonės.
- Ir kur pastatyti, kad vaizdo negadintų, - pridūriau aš.
- Pabandysiu ir tai.

Ji atsigulė ant žolės, kaip tai darydavo kiekvieną kartą, modeliuodama savo, ar tiksliau pasakius, mūsų gyvenimo situacijas. Šį kartą aš ėmiau ją įdėmiai stebėti. Anastasija gulėjo žolėje, išskėtusi į šalis rankas delnais į viršų. Pirštai pusiau sulenkti, o jų galiukai, tiksliau kiekvienos rankos keturių pirštų galiukai savo pagalėlėmis žiūrėjo į viršų,

Iš pradžių jos pirštai vos pastebimai judėjo, paskui sustingo.

Akys užmerktos. Visas kūnas atsipalaidavęs. Pradžioje ir veidas buvo ramus, paskui juo nuslinko vos matomas kažkokio jausmo ar pojūčio šešėlis.

Vėliau ji paaiškino, kad per atstumą gali matyti bet koks atitinkamai išauklėtas žmogus. O apie bičių avilį Anastasija papasakojo štai ką:

- Būtina paruošti "kaladę". Tai gali būti rąstas su dreve, kurią reikėtų praplatinti, taip pat būstą galima padaryti ir iš lapuočių medžių lentų. Lentų storis turėtų būti ne mažesnis nei 6 cm, vidiniai išmatavimai ne mažesni kaip 40 x 40 cm, ilgis ne trumpesnis 1 m 20 cm. Vidinių sujungimų kampuose reikia pritvirtinti tribriaunes lysteles, kad nors truputį suapvalinti kampus. Šias lysteles galima vietomis priklijuoti, vėliau jas pritvirtins pačios bitės. Vieną galą reikia uždaryti aklinai tokio pat storio lenta, kitą galą palikti beatsidarantį. Tuo tikslu pritaikyti lentą taip, kad ją būtų galimą įstatyti, įtvirtinant žole ar medžiagos gabalu. Taip uždarant medžiagos atraiža turėtų uždengti visą dugną. Per visą vieno lentų sudūrimo ilgį padaryti apie1,5 cm aukščio landas. Tai gali būti kelios arba vientisa landa, užsibaigiančios 30 cm nuo atidaromo "kaladės" galo. Taip paruoštą bičių būstą galima pastatyti kur nors sklype ant kuolų.

Būsto aukštis nuo žemės ne mažiau 20-25 cm. Angos pasukamos į pietų pusę, bet dar geriau "kaladę" patalpinti po namo stogu. Tada ir žmogus bitutėms netrukdys išskristi, ir jos jam neįkyrės.

"Kaladė" turi būti įtaisoma horizontaliai 20-30 laipsnių kampu. Atidaromas galas nukreiptas žemyn. Tokį būstą galima įrengti ir palėpėje, bet ten turi būti gera ventiliacija.

Geriausia būtų "kaladę" pritvirtinti iš pietinės pusės po pat namo stogu ar ant paties stogo. Tiktai būtina numatyti priėjimo prie "kaladės" galimybę dalies pripildytų medumi korių išėmimui.

Virš įrengto būsto, stovinčio aikštelėje, būtina įtaisyti stogelį nuo saulės, o žiemą "kaladę" galima apšiltinti.

Aš atkreipiau Anastasijos dėmesį, kad tokia "kaladė" bus pakankamai sunki, o pavėsinė ir aikštelė gali gadinti namo vaizdą. Kaip pasielgti tokiu atveju? Ji šiek tiek nustebusi pasižiūrėjo į mane, paskui atsakė:

- Esmė tame, kad jūsų bitininkų veiksmai ne visi yra teisingi. Man senelis pasakojo. Šiuolaikiniai bitininkai sukūrė daugybę įvairių formų avilių ir visuose numatytas pastovus žmogaus kišimasis į bičių lizdą: bitininkai perstatinėja rėmelius su koriais, žiemą perkelia avilius su bitėmis į kitą vietą, o daryti to negalima.

Bitės gamina korius tik tam tikrais atstumais vieną nuo kito, tuo sukurdamos ištisą ventiliacijos, kovos su jų kenkėjais sistemą. Kiekvienas įsikišimas sugriauna šią sistemą. Vietoj to, kad rinktų medų, augintų naujas bitutes, joms tenka taisyti sugriaustą tvarką.

Natūraliomis sąlygomis bitutės gyvena medžių erdvėse ir puikiausiai susitvarko su visomis problemomis. Aš papasakojau tau, kaip jas laikyti labiausiai priartintomis prie natūralių sąlygomis. Jų buvimas šalia teikia didžiulę naudą. Būtent jos efektyviausiai apdulkina visus augalus ir padidina jų derlingumą, ir tai jums turi būti gerai žinoma.

Nežinoma jums gali būti tai, kad bitės be to dar atveria savo straubliukais tuos augalų kanalus, per kuriuos įeina į juos planetų atspindėta papildoma informacija, taip reikalinga augalams, o to pasekoje ir žmogui.
- Bet juk bitės gelia žmones. Koks gi bus poilsis vasarnamyje, jei žmogus pastoviai jaus baimę?
- Bitės gelia tada, kai žmogus pats agresyviai nusiteikęs jų atžvilgiu, mojuoja rankomis, baiminasi, viduje pilnas agresijos, ir nebūtinai bičių, bet kieno nors atžvilgiu. Jos tai jaučia ir nepriima bet kokių tamsių jausmų spinduliavimo. Dar jos gali gelti tas kūno vietas, kuriose atsiveria kanalai, vedantys į kurį nors negaluojantį vidaus organą, pažeisto apsauginio lauko ir kitų pakitimų vietas. Jums žinoma, kaip efektyviai bitės gydo tą susirgimą, kurį jūs vadinate radikulitu, bet tai toli gražu ne vien tai, ką jos gali.

Jeigu apie viską kalbėti, o dar ir įrodinėti, kaip tu to nori, tau reikėtų pas mane pasilikti ne tris dienas, o daugybę savaičių. Pas jus daug žinių apie bites, aš tiktai įvedžiau kai kuriuos pataisymus, ir, prašau, patikėk manimi, - jie esminiai. Apgyvendinti tokį būstą labai paprasta. Būtina suvaryti ten spiečių, prieš tai padėjus gabalėlį vaško, medingą žolę. Jokių pagamintų rėmelių ar korių naudoti nereikia. To pasekoje, bičių šeimynoms gyvenant nors keliuose kaimyniniuose sklypuose, jos dauginsis spiesdamosis ir užims laisvus būstus.

- O kaip iš jų iškopti medų?
- Atidaryti galinį dangtį, atlaužti kabančius korius ir paimti jame užklijuotą medų ir žiedadulkes. Tik nebūkit godūs, kad dalis medaus liktų bitėms žiemai. O pirmais metais medaus geriau iš vis nekopti.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: O kur apie bites !?

Post by Laimis Žmuida »

Dar čia su nuotraukomis:
http://bitininkas.lt/lt/?page_id=1681
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: O kur apie bites !?

Post by saulius »

Vienas iš trūkumų anastasietiško kelmo, kad nepatogu maitint. Pas mus be maitinimo bičių neįmanoma laikyt. Ir šiaip man jo vidaus tūris per didelis. Įdomu, kokiai vietovei ir kokiai rasei jis pritaikytas.
Saulius Jasionis
Aelita

Re: O kur apie bites !?

Post by Aelita »

Pagal GŽ sirupas bitėms maitint netinka manau-tai medus lieka, o tai ko jo palikt negalima pakankamai? Tik skaičiau , kad reikia žinoti kokį galima,kokį ne. Nuo lipčiaus medaus viduriuoja lyg. O kodėl pas mus be maitinimo negalima?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: O kur apie bites !?

Post by saulius »

Žiemai palikt tik pavasarinį medų. Išimt atsargiai, nesukrėst korių ir laikyt sandėly iki rudens. Taip žiemos lizde nebus lipčiaus. Kodėl negalima be maitinimo? Galima, tiesiog bitės taps vienmete kultūra.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: O kur apie bites !?

Post by Laimis Žmuida »

Saulius ištrynė vieną Mindaugo žinutę. Jam atrodo ji netinkama. Man ji atrodo tinkama, todėl ją gražinu.

Mindaugo klausimas bičių temoje:
"Dar norejau paklausti Laimio ir kitu, kas zino rezultatus tokiu koriu pagamintus pagal Anastasija?
Rusijoje turbut jau ne pirmi metai tokius avilius zmones turi ...?"
Post Reply

Return to “Bitininkystė”