Auginame pardavimui. Akcentuot šviežumą, neskatint konservavimo?

Kas yra kokybiškas ir šviežias maistas?

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Auginame pardavimui. Akcentuot šviežumą, neskatint konservavimo?

Post by saulius »

ir iš jų pagamintų produktų
Čia vertas dėmesio dalykas. Ir kiti pagalvokit apie ne tik šviežią maistą, bet ir įvairius produktus, kuriuos galima ruošt vasarą, o realizuot rudenį- žiemą.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Post by Laimis Žmuida »

Chemizuotas ūkis yra grįstas konservais. Kitaip ir negalima. Juk išauginami didžiuliai kiekiai vienu metu. Jų visų iš karto suvalgyti neįmanoma, todėl išrastas konservavimas ir kultūros, kurios ilgai gali stovėti - pvz., javai.

Gamtinė žemdirbystė turėtų eiti priešingu keliu - kiekių mažinimu, įvairovės didinimu ir šviežio maisto didinimu ir konservų mažinimu.

Žinoma, iš konservų galima daugiau uždirbti. Ir patogiau. Bet ar tuo keliu turėtų eiti gamtinė žemdirbystė? Kaip tik turėtume orientuotis į šviežią, nekonservuotą maistą. Jei pasuksime konservų ir pinigų keliu, tai nueisime ten kur dabar nuėjo chemizuotas ūkis. Manau, reikėtų atrasti naujus būdus kaip išlaikyti maistą šviežią, kaip pasigaminti jo net žiemą. Pavyzdžiui, daiginti sėklas, auginti ūgliukus šiltesnėse vietose, vandenyje prie šaltinių, išmokti iš po sniego šviežio maisto išsiimti, daryti šiltlysves, išnaudoti pietinius šlaitus, dengimą lapais, auginimą ant palangių ir pan.

Nesakau, kad visai turėtume atsisakyti konservų. Jei neįmanoma kitaip, tai žinoma, turime konservuoti ir džiaugtis. Tik sakau, kad prioritetas turėtų būti šviežias maistas, turėtume taisyklėmis ir kitaip skatinti būtent šviežią maistą ir neskatinti konservų. Konservai labai vilioja, nes už juos galima daugiau pinigų gauti, o mes turim padaryti atvirkščiai, kad šviežia produkcija būtų labiau vertinama, kad šviežia produkcija turėtų didesnę kainą už konservus. Juk ji žymiai geresnė. Ji turi ir kainuoti brangiau. Deja, dabar to nėra. Net uogos va auginamos plantacijomis ir kai leidžiama nusiskinti patiems, tai jos pigesnės (šviežios pigesnės už pastovėjusias!), nei kad pastovėjusios ir pateiktos į parduotuvę.

Gamtinės žemdirbystės išskirtinumas yra šviežumas, jį turėtume tausoti ir kažkaip apeiti konservus.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ieškomi augintojai

Post by saulius »

Nu aš net nekalbu apie marinavimą ar kaitinimą. Bet sūdymas, rauginimas- kodėl gi ne?
Juk gal ne viską galės parduot, gal bus tokių produktų, kurie pavieniui ir didesniais kiekiais sunkiai realizuojami (pvz. prieskoniniai), o padarius iš jų mišinius žiemą galima prekiaut. Aš va triufelius galėčiau rinkt. Kas gi pirks šviežius? O susūdyčiau į sloikučius, padaryčiau mišinius kokius gudrius- kitas reikalas! :D
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ieškomi augintojai

Post by saulius »

O jei gyvuliniai produktai? Nebūtina pardavinėt tik šviežią pieną ar mėsą. Padarykit gerą dešrą ar skilandį- būsiu pirmas pirkėjas ir mokėsiu brangiai ;). Jau seniai niekur nėra tokių dalykų- kodėl nepasinaudot augintojui? Ar žuvis gera lengvai sūdyta... Mmmmm...
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Post by Laimis Žmuida »

Juk gal ne viską galės parduot, gal bus tokių produktų, kurie pavieniui ir didesniais kiekiais sunkiai realizuojami (pvz. prieskoniniai), o padarius iš jų mišinius žiemą galima prekiaut.
Taip, prekiauti galima. Ir uždirbti iš to galima žymiai geriau. Tačiau ar tik nenuslysime į pinigus ir realizaciją, ir nepamiršime šviežumo? Labai lengva nuslystį. Kodėl turėčiau stengtis saugoti šviežumą, raginti žmones vartoti šviežius produktus, jei ir man pačiam paprasčiau ir net daugiau uždirbu iš konservuotų, džiovintų produktų? Gi taip lengviau, pelningiau, kodėl turėčiau tada šviežius gaminti? Galiu gaminti konservuotus, pardavinėti visą žiemą, o už sukauptus pinigus vasarą važiuoti į keliones, kam man auginti šviežius?

Dabar va pavyzdžiui daug kas pradeda darytis džiovintus žolių mišinius, prieskonių mišinius. Juos gali dėtis visur - į sriubas, košes, troškinius, mišraines, dėtis ant duonos su sviestu, net vienus valgyti ar į vandenį mirkyti. Taip. Ir tą lengva padaryti, iš to versliuką lengvai galima užsukti ir užsidirbti. Taip. Bet blemba kur tada šviežumas? Žmogus tiesiog raginamas daryti džiovintus produktus, konservuotus ir niekaip neskatinamas gaminti ir tiekti šviežią maistą. Kur link einam?
Aš va triufelius galėčiau rinkt. Kas gi pirks šviežius? O susūdyčiau į sloikučius, padaryčiau mišinius kokius gudrius- kitas reikalas!
Nu aš net nekalbu apie marinavimą ar kaitinimą. Bet sūdymas, rauginimas- kodėl gi ne?
Todėl, kad pinigų lengviau prasimanyti su konservavimo technologija ir GŽ ūkininkai labai lengvai pasuks šiuo keliu, jei neskatinsime šviežumo kelio. Kam auginti kitaip, rūpintis kokybe, jei galime puikiai pragyventi iš konservų?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Post by Laimis Žmuida »

O jei gyvuliniai produktai?
Čia nieko negaliu pasakyt, nes nevartoju gyvulinių produktų. Įdomu būtų sužinoti daugiau apie gyvulinių produktų šviežumą. Ar šviežumas gyvuliniuose produktuose taip pat svarbus kaip ir augaliniuose? Ta prasme ar mėsai, pienui stovint prarandamos medžiagos? Čia gal reikėtų keltis į kitą temą.
ArvydasG
Posts: 488
Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
Contact:

Re: Ieškomi augintojai

Post by ArvydasG »

Jei nekonservuoti sau ir kitiems ziemai uzaugintu produktu, tai gal Laimis gali papasakot kaip islaikyt sviezius agurkus iki pavasario. Ar pirkti centruose geriau . Suprantu kad galim apseiti, bet ........
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Ieškomi augintojai

Post by saulius »

Labai jau nukrypom..., bet tema reikalinga. Reikia mums žiemą rūgšties, niekur nedingsi. Todėl mėgstam raugintus kopūstus, agurkus. Aišku, gamtoj yra tam pakaitalų- visos rūgščios uogos, kurios šviežios puikiai laikosi per žiemą. Bet... vistiek aš nieko blogo nematau rauginime. Juk auginam gerą produktą, rauginimas jo nepagadina.
Saulius Jasionis
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Ieškomi augintojai

Post by Laimis Žmuida »

Jei nekonservuoti sau ir kitiems ziemai uzaugintu produktu, tai gal Laimis gali papasakot kaip islaikyt sviezius agurkus iki pavasario. Ar pirkti centruose geriau . Suprantu kad galim apseiti, bet ........
O kas sakė, kad nekonservuoti? Aš sakiau štai taip:
Nesakau, kad visai turėtume atsisakyti konservų. Jei neįmanoma kitaip, tai žinoma, turime konservuoti ir džiaugtis.
MantasBarsys
Posts: 116
Joined: Fri Nov 26, 2010 8:21 pm
Location: Rokiškio apylinkės
Contact:

Re: Ieškomi augintojai

Post by MantasBarsys »

Na taipogi, daržovių išlaikymas ilgesniam laikui tai ne tik konservavimas. Nežinau ar nesikerta principinės GŽ taisyklės, bet džiovinimas, aliejaus spaudimas taip pat puikios alternatyvos maistinių medžiagų išlaikymui ir papildomoms pajamoms Lietuvos klimato salygomis žiemą.
Post Reply

Return to “Maisto kokybė ir šviežumas”