Maisto produktų kokybė

Kas yra kokybiškas ir šviežias maistas?

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Maisto produktų kokybė

Post by saulius »

Dujos dar nieko nereiškia, reikia galimybės jas pasisavint. O fotosintezei neužtenka dvideginio, reikia dar kai ko. Aš patarčiau kol kas nesigilint į chemiją, pradėk nuo paprastesnių dalykų. Biocheminiai procesai- daugiau teorija, nei praktinė nauda. Jų nebūtina žinot. Kur kas svarbiau matyt ir suprast, kaip elgiasi gamta. Ir mokytis iš jos. Tuo labiau, kad fotosintezė ir visos kitos sintezės- pakankamai neaiškūs kol kas procesai ir nelabai pasiduoda išaiškinimui. Mokslas gali fiksuot momentą, bet nesugeba fiksuot ir stebėt proceso. O gamtoj nėra momentų- tik procesai ;)
Saulius Jasionis
rycka

Re: Maisto produktų kokybė

Post by rycka »

Na pagal Laimi iseina kad jai as savo siltnami viska darau pagal gz tai dideles itakos nitratams netures, sviesos na apie 20% ten maziau, taciau yra 15% nuolydis i pietu puse kas turetu kompensuoti dangos sugerema sviesa,kadangi pietinis slaitas gauna juk daugiau sviesos.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto produktų kokybė

Post by Laimis Žmuida »

:) Na aš pateikiau tik pavyzdį. Iš tikro viskas sudėtingiau ir nitratai nėra tik šviesos ir CO2 santykio reikalas. Pilna dar kitų sąlygų, kurias sukontroliuoti pajėgi tik gamta. Šiuolaikinio žmogaus protas to neįkanda. Prisidėčiau prie Sauliaus, kad geriau nesigilinti į tą chemiją. Geriau kopijuojam gamtą, naudojam jos metodus ir gausim gamtinę produkciją nežinodami nieko apie chemiją.
sviesos na apie 20% ten maziau, taciau yra 15% nuolydis i pietu puse kas turetu kompensuoti dangos sugerema sviesa,kadangi pietinis slaitas gauna juk daugiau sviesos.
Šviesos pietiniame šlaite ne daugiau. Bet koks šlaitas užstoja saulę. Saulės šviesos daugiausiai ant lygios žemės arba ant kalno. O šlaite daugiau ne šviesos, o šilumos. O tas yra ne tas pats.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Maisto produktų kokybė

Post by saulius »

Šviesą šiltamyje riboja danga, kad ir koks būtų nuolydis- danga netaps laidesnė. Vėlgi, čia nereikia giliai nardyt, paimkim pomidorą iš šiltnamio ir iš lauko, pakvėpinkim, paragaukim ir... daugiau nereikės aiškintis.
Na gamta pastaruoju metu pradejo elgtis nenuspejamai
Jei mes nenuspėjam- nereiškia, kad ji elgiasi neteisingai ;)
Saulius Jasionis
rycka

Re: Maisto produktų kokybė

Post by rycka »

Na ziurint kaip tas pomidoras bus augintas tam siltnami dar. Del sviesos pas mus saule sviecia juk kampu pas mane siaurine siena bus ekranas kuris atspindes spindulius atgal i dirva kai tuo tarpu laukejie praeis virs augalu. Kaip bebutu nors ir su dangos nustoliais pas mane tas pomidoras gaus daugiau sviesos nei tas augantis lauke.
Laimi matau kad apie sviesos srautus neviska zinai,toks vaizdas kad siluminis spektras ateina is saules, o sviesa tada is kur?
nuolydis dirvos vis delto si ta juk reiskia.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Maisto produktų kokybė

Post by Laimis Žmuida »

Laimi matau kad apie sviesos srautus neviska zinai,toks vaizdas kad siluminis spektras ateina is saules, o sviesa tada is kur?
nuolydis dirvos vis delto si ta juk reiskia.
Gal nesusišnekėjom. Mano sklypas yra pietinio šlaito apačioje. Pas mus visada karščiau, bet ne šviesiau. Karšta todėl, kad saulės spinduliai į žemės paviršių krenta stačiau nei lygumoje. O mažiau šviesos pas mus todėl, kad, nors ir iš šiaurinės pusės, tačiau šlaitas užstoja dalį dangaus.

Imkime kitą pavyzdį. Devynaukščio langai žiūri į šiaurę. Saulės šviesos tiesioginės jie negauna. Pirmame aukšte tamsiau, negu devintame. Kodėl? Todėl, kad dangaus devintame aukšte matosi daugiau iš analogiškos vietos, nei pirmame aukšte. Kitaip tariant horizontas kitoje vietoje. Saulės šviesa juk sugaunama atmosferoje ir šviečia visas dangus. Todėl padarius lygiai tokio paties dydžio langą į pietus, o kitą į dangų, pastarasis įleis daugiau šviesos (jei neskaitysime tiesioginių saulės spindulių).

Šlaitas pakelia horizontą, todėl matosi mažiau dangaus ir gaunama mažiau šviesos. Jei šlaitas pakelia šiaurinį horizontą, tai iš šiaurės negauname dangaus šviesos. Štai va tą norėjau pasakyti.

Kitas dalykas, saulės spindulius galima nukreipti šviesiais ar atspindinčiais paviršiais. Kaip sakote - padarysiu šiaurinę sieną atspindinčią. Taip, tokia siena atspindės dalį saulės spindulių ir prie jos augantys pomidorai gaus daugiau šviesos. Ne dėl žemės šlaito, o dėl sienelės. Kuo šviesesnė sienelė, tuo daugiau šviesos pomidorams bus suteikta papildomai. Taip pat galima atspindėti mulčiu. Jei šviesus mulčias, tai saulės spinduliai atsimuša į jį ir apšviečia pomidorą iš apačios.
ArvydasG
Posts: 488
Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
Contact:

Re: Maisto produktų kokybė

Post by ArvydasG »

Eidami pro stiklą ar polietileno plėvelę, ultravioletiniai saulės spinduliai skyla į infraraudonuosius šiluminius spindulius. Štai kodėl po stiklu ar po plėvele taip smarkiai įkaista šiltnamio oras, o saulėtą dieną pasidaro karšta
ArvydasG
Posts: 488
Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
Contact:

Re: Maisto produktų kokybė

Post by ArvydasG »

Nejau tiek mokslininku dirba veltui. Yra juk rpn. nustatyta ,nejau ir tai mitas.
O ar ne su mokslininku pagalba pradetos naudoti trasos, modifikacijos augalu ir t.t
Tur but but ne pro sali su Lubiu padiskutuot apie trasu zala ;)
rycka

Re: Maisto produktų kokybė

Post by rycka »

trasos tai kaip priedas kad taikos metu gamykla veltui nestovetu,o apie spindulius reiktu paciam daugiau pasidomet nes jie neskyla,o sildo zeme kuri sildo ora , o danga neleidzia tam orui pakilt i virsu.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Maisto produktų kokybė

Post by saulius »

Ką jūs čia ginčijatės :D. Sakau, paragaukit pomidorą vieną, kitą ir viskas kaip ant delno. O jei laboratorija paims du pomidorus, vieną lauko, o kitą šiltnamio ir nustatys, kad jie vienodi, nors mūsų receptoriai sako priešingai? Tai laboratorija klysta, ar mūsų receptoriai?
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Maisto kokybė ir šviežumas”