Sėja į mulčiuotą lysvę

Girdėtos, skaitytos ir mūsų pačių atrastos bei išbandytos augalų auginimo ir dirvožemio priežiūros technologijos

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

giedrioks26
Posts: 80
Joined: Mon Dec 15, 2008 10:41 am
Contact:

Sėja į mulčiuotą lysvę

Post by giedrioks26 »

Reikia patarimo. Pernai sodinau bulves po siaudai. Dabar buvau paziureti tai dirva puri ir puveninga, bet tie siaudai virs jos. Ka daryti su siaudais? palikti juos ir tiesiog truputi praskleidus seti daržoves? ar sumaisyti su dirvozemiu? ka patartumet? kokia praktika? Zodziu kaip paruosti dirva sejai po bulviu su saiudais arba sienu?
Dalia

Re: Lysvės po bulvių

Post by Dalia »

Aš palieku.
Vaidužė

Re: Lysvės po bulvių

Post by Vaidužė »

Tai kad ji jau paruosta. Praskleidi ir seji. ;)
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Lysvės po bulvių

Post by Laimis Žmuida »

Pas mane tai siauros lysvės - 40-50 cm. Tai šieną praskleidi ir suformuoji iš jo bordiurus. O sodini tarp bordiurų. Nes sėkloms gi reikia neuždengtos žemės. O kai jau bus daigeliai, tai tą patį šieną nuo bordiurų vėl stumteli aplink augaliukus sudedi, vėl atlieka mulčio funkciją. O kai šienas guli bordiuro vietoje, tai jis neleidžia augti piktžolėms, tas irgi gerai.

Sumaišyti su žemėm nesiūlyčiau. Kažkokie gi ten tyriai mokslininkų yra, kad sumaišius blogai gaunasi, azotas ten panaikinamas ar kas. Gamtoje yra taip, kad žolė dedama ant dirvos viršaus ir neįterpiama į žemę, taip ir mes turėtume daryti.
Vaidužė

Re: Lysvės po bulvių

Post by Vaidužė »

man klausimas iskilo. O zemele (tarp bordiuru :D ), kur pasetos seklytes - neisdzius? Ar tada reikia daznai laistyti? ar isvis nelaistyti, nes dregme laikosi po bordiurais o tie tarpeliai sejai labai mazi ir dregmes uztenka?
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Lysvės po bulvių

Post by Laimis Žmuida »

O aš nežinau kaip kitaip. Truputį ant žemės pabarstai šieno, kad šešėlis būtų ir ne taip greitai džiūtų, bet žemė dygstant sėkloms būna beveik plika. Juk jei užmulčiuosiu, tai sėklos nesudigs. Arba sodini daigais ir iš karto numulčiuoji, arba padarai pliką žemę kol sėklos sudygsta ir tada apdedi mulčiu.

Gal kas moka kitaip sodint?

Kad geriau sudygtų, tai lysves gausiai palaistom ir uždengiame dviem dienom juoda plėvele. Sėklos taip greitai sudygsta ir galima greitai mulčią gražinti.
Laimis Žmuida
Posts: 1173
Joined: Wed Dec 17, 2008 1:00 pm

Re: Lysvės po bulvių

Post by Laimis Žmuida »

Mulčia nuimi nuo žemės ir suformuoji iš jo bordiurus. Į tą susidariusį lovelį (pliką žemę) sėji. Palauki tris dienas, kol sėklos apsipras dirvoje. Tada gausiai palaistai ir uždengi plėvele dviem trim dienom. Išdygsta daigeliai ir po kurio laiko jau galima juos apmulčiuoti. Kai paauga dar daugiau apmulčiuoti.
rasuolė

Re: Lysvės po bulvių

Post by rasuolė »

Nusprendžiau kad šioje temoje tinkamiausiai būtų rašyti...
Pasak L.Mozerio augalų šaknų inhibitoriai stabdo augimą, nepriklausomai nuo mitybos, drėgmės ir apsaugos priemonių gausos, ir augalai reaguoja tiktai į savuosius inhibitorius- kiti jiems nekelia pavojaus. Bulves nukasus kažin ar dar spėtume pasėti kokius sideratus, o po šienu ir piktžolės nelabai sudygsta. Tai po bulvių reikėtų sodinti ir sėti kultūras pagal senuosius agrotechnikos vadovėlius :?:
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Lysvės po bulvių

Post by saulius »

Paaiškink, Rasuole, ką norėjai pasakyt. Dėl inhibitorių, tai ne visiems augalams vienodai taikoma taisyklė. Ir dar: vienas labai rimtas mūsų pakraipos sodininkas mane perspėjo: "tik neskaityk Mozerio..." :D . O aš jau buvau paskaitęs truputį :D .
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Technologijos”