Daržo gėrybės
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Daržo gėrybės
Ir labai gerai taip pasiteisina su tarkuotomis morkomis.
Paprastai gyventi- tiesiog paprasčiau.
Re: Daržo gėrybės
Rauginti topinambai
paska wrote:Gal raugintų topinambų recepto autorė labai nesupyks, bet kai skanaudama klausiau, sakė, kad lygiai taip pat raugia kaip ir agurkus, vandenėlis, druskytė ir prieskoniai. Topinambams, gal, daugiau česnakėlio Skonis tikrai puikus. Skanaus.
Galina wrote: Pasidariau raugintų topinambų.Nuplautus sudėti į stikl., emal., ar medinį indą.Užplikyti sūdytu H2O / du valg. šaukštai > vienam l /.Statyti į tamsią vietą.Stačiau sekmadienį, antradienį - gatava.Dar dėjau riekelę duonos.
Dabar darysiu topinambų girą.Rezultatus irgi pranešiu.
rasab wrote:Aš ta šeimininkė, kur sėklų mainuose raugintais topinambais vaišinau.... Visų atsiprašau, kad laiku neparašiau, nes labai jau man paprasta pasirodė... Bandysiu kaltę išpirkti kitais receptais ir patarimais.
1.Nebelupu, tik plaunu.
2.Apatinėje šaldytuvo lentynoje jie laikomi nesuvysta.
3.Rauginimui atrenku mažus - vieno kąsnio.taip pat nuo išsišakojusių nupjaustau ,,vaikelius'' , kurie visus paprastai nervuoja lupant. Apvalūs ir gražu, ir patogu, ir nejuoduoja (nes juoduoja net perpjauti parauginti). Manau galima nuo tik vanduo... iki pilnos rauginamų agurkų prieskonių receptūros. Česnako daug: ir česnakai aštrumą praranda, ir topinambai paskanėja. Krienai... dėjau plonytes šaknytes, kurių papastai bandoma atsikratyti, taip pat neskutau tik ploviau - taip jos taip pat valgomomis patampa. Taip pat dariau dar mišinį su pastarnokais: topinambai, pastarnokai, česnakai, krienai..
Jei rauginami su druska, praranda skysčių (traukiasi), tad jei tai darote stiklainiuose, juos reikia perkrauti kad būtų užpildyti iki viršaus.
Skonis nuo laikymo keičiasi. Degustacijų rezultatus aprašysiu vėliau (vyksta procesas).
4. Salotos. Mėgstamiausios: įvairios pavasarinės žolės (tarkuoti topinambai+tik pradėję lįsti svogūnai, žliūgė, raktažolių, saulučių lapai + kiaušinis+majonezas (galima ir aliejų su citrina, tačiau blogi įpročiai čia mus dar nugali...). nepamainomas ir visų mėgstamas patiekalas šv. Velykoms...
5. Blyneliai (ruošiame kaip bulvių, tik tarkuojame burokine tarka)...
6. Pertrinta sriuba. Kokiame sultinyje, su grietine ar ne bei kokie prieskoniai - skonio reikalas. Šeima čia ,,apsitarnauja pati".
7. Džiovinti. Plaustote griežinėliais ir ant radiatoriaus į indelius... nežinau kodėl, bet jie ..nepajuoduoja...
8. Garnyrai. Apvoliojame miltais, druska, pipirais ir pakepiname aliejuje. Mėgstame su tokiu pat būdu pakepinta vištiena (vištiena, morkos, topinambai). Vaikai kartais ir neatskiria kur kas...
9. Kiaušinienė....
Pradžiai tiek minčių...nes tikriausiai knyga iš tų eksperimentų gautųsi.
Beje, jau teka klevų sula.... Ir visokie pumpurėliai ruošiasi sprogti...O čia vėl receptų receptėlių...
Re: Daržo gėrybės
Džiovintą moliūgą valgome. Ankstesniuose puslapiuose paskaitykite , kai aš darau. gal kils kokių minčių. Manau, jei sudžiovinsi sausą be jokio prieskonio, sunkiai valgysis, nes sprangus, bet įvairūs prieskoniai labai pagreitina valgymo procesą. Aš viena visą džiovintą moliūgą " nepastebimai" suvalgau per 3-4 dienas.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Daržo gėrybės
Savadarbė "čeremša"
3 litrų talpos stiklainį pridedame jaunų žieminių česnakų žiedstiebių, beriame 2 valgomus šaukštus druskos, užpilame šaltu nevirtu vandeniu (geriau šaltinio arba šulinio). Uždengiame plastmasiniu dangteliu. Pavartome, pakratome, kad druska ištirptų, pasiskirstytų. Savaitę laikome kambario temperatūroje, kad įrūgtų. Po savaitės perkeliame į šaltą vietą.
Net jei žiedstiebiai būna vėlokai nuskinti, prieš valgydami nulupame stiebelio odelę - tenka pasičiupinėti, bet skonis toks pat.
3 litrų talpos stiklainį pridedame jaunų žieminių česnakų žiedstiebių, beriame 2 valgomus šaukštus druskos, užpilame šaltu nevirtu vandeniu (geriau šaltinio arba šulinio). Uždengiame plastmasiniu dangteliu. Pavartome, pakratome, kad druska ištirptų, pasiskirstytų. Savaitę laikome kambario temperatūroje, kad įrūgtų. Po savaitės perkeliame į šaltą vietą.
Net jei žiedstiebiai būna vėlokai nuskinti, prieš valgydami nulupame stiebelio odelę - tenka pasičiupinėti, bet skonis toks pat.
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Daržo gėrybės
Dar maldavom į adžiką, bet kadangi aš jos nevalgau, nepamenu, kiek ten ko. Mūsų irgi nieks nemokė, eksperimentavom, dėjom kiek galvon šauna.
-
- Posts: 488
- Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
- Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
- Contact:
Re: Daržo gėrybės
Praeitais metais Kaziuke nusipirkau toki peili, rekomenduoju moteriskem
-
- Posts: 488
- Joined: Tue Aug 10, 2010 11:03 pm
- Location: Sodyba Vilniaus raj. Grybenai
- Contact:
Re: Daržo gėrybės
Moliuginius cipsus, kopustus ceskavot, mesa drozt ir t.t
Re: Daržo gėrybės
Šiemet atradau netyčia skanų receptą.
Buvo daug mažų mėlynų slyvų, kaip reta nekirmijo. Pripjauščiau du didelius puodus ir matau , kad tiek uogienės tikrai niekas nesuvalgys. Pervaraiua per lėtaeigę, gavosi puikios sultys. Jos netrukus bus išgertos. O iš tirščių (žievelės ) prodėjau medaus, saulėgražų, avižinių dribsnių, gavosi nepaparasto skonio saldainiai, reikia padžiovinti, kad sukietėtų. Pasaka.
Buvo daug mažų mėlynų slyvų, kaip reta nekirmijo. Pripjauščiau du didelius puodus ir matau , kad tiek uogienės tikrai niekas nesuvalgys. Pervaraiua per lėtaeigę, gavosi puikios sultys. Jos netrukus bus išgertos. O iš tirščių (žievelės ) prodėjau medaus, saulėgražų, avižinių dribsnių, gavosi nepaparasto skonio saldainiai, reikia padžiovinti, kad sukietėtų. Pasaka.