Pienas ir jo produktai

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by laisvas kaimietis »

Mano atsakymas buvo ArvyduiG, apie fermentinio sūrio kietumą, ne lugnei, apie limpantį varškės sūrį.
Žilvinas Žurauskas
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by saulius »

O fermentinio sūrio kietumas priklauso pirmiausia nuo sutraukos pjaustymo smulkumo (kuo smulkiau pjaustoma- tuo kietesnis gaunasi iš karto) ir nuo pakartotinio pakaitinimo - pakartotonai kaitinant išsiskiria dar išrūgų. Kuo daugiau išrūgų išsiskiria- tuo kietesnis sūris. Bet kuo mažiau sūryje lieka išrūgų- tuo prastesnė jo kokybė ;).
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by saulius »

O ir raugas nevienodas naudojamas darant kietą ir minkštą. Taigi, sūrio kietumas apsrendžiamas nuo pat gamybos pradžios.
Saulius Jasionis
S1mas
Posts: 447
Joined: Thu Oct 28, 2010 11:21 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by S1mas »

Limpa, jei į rauginto pieno sūrį dėta saldaus pieno, darytas ale marmurinis ir neužteko rūgšties, arba temperatūros tam saldžiam pienui sutraukti. Tokiu atveju nuo išrūgų lyg ir atsiskiria, bet pilnai nesutraukia.
Dar gali būt, kad daromas sūris iš nepilnai surūgusio pieno, na tokio vos vos. rudeninės vėsaus oro baikos.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by lugne »

Su saldum nemaišau, darau vien tik iš rūgštaus pieno. Gali būti, kad pienas nepilnai surūgsta. Reiks bandyti ilgiau parauginti, nors dabar jau rauginu su raugu, t.y. į saldų statomą rūgti pieną įpilu šiek tiek rūgštaus, taip greičiau surūgsta ir skanesnis gaunasi. Gal dar ir nepakankamai suspaudžiu, dabar gavau dovanų naujus slastus sūriui sus varžtu, spaudžiau kiek turėjau sveikatos :D nu ir lyg nieko, neblogai pjaustėsi.
O kaip Simai, darai marmurinį sūrį? Esu valgius tokį, kur pjaustant matosi skirtingos spalvos ploteliai, bet žinau tik tiek, kad daroma iš rūgštaus ir saldaus pieno, bet kaip išgauti tą "marmurą?"
Jurga Stoškutė
S1mas
Posts: 447
Joined: Thu Oct 28, 2010 11:21 pm
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by S1mas »

Kaitini gerai rūgusį pieną iki 55 laipsnių ir lėtai, maišydama supili tokį patį kiekį saldaus. Vėl užkaitini iki 55.
Lowrell
Posts: 304
Joined: Fri Jun 08, 2012 12:33 pm
Location: Paežeriai, Radviliškio r.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by Lowrell »

Kas nors darotės kefyrą? Iš kur gauti kefyro grybo?
Andrius V.
Lowrell
Posts: 304
Joined: Fri Jun 08, 2012 12:33 pm
Location: Paežeriai, Radviliškio r.
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by Lowrell »

Radau skelbimą. Pieno grybas pasirodo vadinasi.
Andrius V.
Eimutė
Posts: 682
Joined: Thu Sep 23, 2010 1:08 pm
Location: Širvintos
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by Eimutė »

Pieno grybo turiu. Jei kam jo reikėtų konkrečiai galėčiau atvežt į sėklų mainus. Su juo gautas kefyras man skanesnis negu parduotuvinis arba naminis rūgpienis. Bet čia skonio reikalas. O jo panaudojime tiek maistui, tiek virškinimo problemoms gydyti, tiek kosmetikoje - tik geri žodžiai. Tik jį prižiūrėt vis reikia. Kasdien perkošt ir užpilt saldžiu pienu. Pastatyti rūgti reikia tamsoje ir kambario temperatūroje. Skaniausias kai surūgsta per parą. Jei iškyla problemos su priežiūra, gali palaukt šaldytuve. Bet dažnai taip daryti nepatartina, nes grybas ima nykti.
Širvintos
zoot
Posts: 684
Joined: Sun Feb 13, 2011 8:01 pm
Location: Kauno raj Karmėlava
Contact:

Re: Pienas ir jo produktai

Post by zoot »

Tai ne vien skonio?
Valdas
Post Reply

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”