Maisto gamybos receptai
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Re: Maisto gamybos receptai
Darysiu šiemet skilandį, ne rūkytą, tą džiovintą, pjaustytą gabalais, ne maltą. Jau sutariau, kas parodys, tik pasirodo kiaulė turi būti pjauta žiemą, tai laukiam...
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Kiaulės auginimas be abejo labai svarbus dalykas skilandžio kokybei, bet jau darysim iš to, kokią pavyks gauti kol kas. Juk svarbiausia technologiją įsisavint, o skonines savybes tobulinsim su savo išaugintais paršeliais kada nors
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Tai skilandis ir turi būt pjaustytas ir brandintas, ne rūkytas. Aš prisimenu dar kaip darydavo, vaikas buvau, bet pas mus kišdavo į kiaulės pūslę, ne į skrandį kaip suvalkiečiai. O tu, lugne, pasidomėk visom mėsos technologijom, nes Dzūkija šitoj vietoj turi išskirtinumų. Pvz. jūsų krašte labai gerai sūdo lašinius, irgi nerūkina, niekas taip nemoka sūdyt lašinių kaip šiliniai dzūkai. Ir samagoną daro neprilygstamą- irgi paveldas. Niekur kitur nei rugiai tokie neužauga nei jų sultys tokios švelnios nebūna. Ir šiaip, niekas nepraleiskit progos pasikalbėt su senom gaspadinėm.
Saulius Jasionis
Re: Maisto gamybos receptai
Taip taip, mes laukiniai, žalią mėsą valgom - ne iš vieno girdėjau , t.y. ne rūkytus, o sūdytus lašinius. Ir dar grikiai mūsų duona. Pvz. paprastas vasaros valgis - išplakti grikinius miltus su rūgusiu pienu, vadinasi grikinė buzaitė. Tikrai skanu.
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Sprendžiu dilemą apie džiovinimą. Pasirinkimas iš duonkepio pečiaus ir elektrinės džiovyklos. Ir te ir ten temperatūra neaiški... Rinkčiaus pečių, ką Jūs patartumėt? Džiovinsiu laukinius obuolius ir kriaušes
Jurga Stoškutė
Re: Maisto gamybos receptai
Kaip atrodo sunokę laukinės kriaušės? Kurias skyniau nuo medžio, tai viduj prapjovus gražios, gelsvos, bet sėklos tai dar šviesios, tai šitos turbūt dar nesunokę. O tos, kurias rinkau iš po medžio, prapjovus atrodo kaip supuvę, rudos, nors iš išorės kietos. Ir sėklos jau jų tamsios. Tai kurias dabar reik vartoti džiovinimui, sultims, uogienėms? Seniau pas mus rinkdavo tas "papuvusias" ir džiovindavo...
Jurga Stoškutė
-
- Posts: 1831
- Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
- Contact:
Re: Maisto gamybos receptai
Uogienėms abiejos tinka, virdavom, skonis nelabai skiriasi. Jei dalis jau nukrito - reiškia, ir nuo medžio metas rinkti. Džiovindavo tas rudas, paveldu pripažinta. O aš naują desertą gaminu: sumalu blenderiu ir užšaldau. Ambrozija! Galit ir nemalti, man tai vietos trūksta.
Re: Maisto gamybos receptai
nežinau ar patarimas padės, bet...
turiu elektrinę džovyklę namuose. Jei turėčiau pečių, tai jos nenaudočiau. Skleidžia triūkšmą erzinantį - kaip mikrobangų krosnelė, tik kriaušėms džiovinti neužtenka ir vienos paros. Galima išprotėti nuo to garso, jei visą dieną esi tame pačiame kambaryje.
pečius turi tik vieną trūkumą - temperatūros tiksliai nenustatysi ir 'feno' / 'vėjelio' neturi, tai su mažesne temperatūra sunkiai, ilgai džiūsta, gali pradėti ir gesti vaisiai. Reikia karšto pečiaus, o tada džiovintų vaisių sąvybės prastesnės.
Mano vaikai labiausiai pamėgo džiovintas kriaušes, nors džiovinau braškes, žemuoges, avietes, mėlynes, obuolius. Mano močiutė pasakojo, kad anksčiau džiovindavo ir morkas. Kai vaikams norėdavosi saldumo, tai tėvai duodavo džiovintų morkų. Prisiminimuose jos būdavo labai saldžios ir skanios.
Pabandžiau ir aš - morkos gavosi tokios karčios, kad neįmanoma valgyti. Tokių veislių, tokių saldžių morkų kažin ar dar galima gauti?
turiu elektrinę džovyklę namuose. Jei turėčiau pečių, tai jos nenaudočiau. Skleidžia triūkšmą erzinantį - kaip mikrobangų krosnelė, tik kriaušėms džiovinti neužtenka ir vienos paros. Galima išprotėti nuo to garso, jei visą dieną esi tame pačiame kambaryje.
pečius turi tik vieną trūkumą - temperatūros tiksliai nenustatysi ir 'feno' / 'vėjelio' neturi, tai su mažesne temperatūra sunkiai, ilgai džiūsta, gali pradėti ir gesti vaisiai. Reikia karšto pečiaus, o tada džiovintų vaisių sąvybės prastesnės.
Mano vaikai labiausiai pamėgo džiovintas kriaušes, nors džiovinau braškes, žemuoges, avietes, mėlynes, obuolius. Mano močiutė pasakojo, kad anksčiau džiovindavo ir morkas. Kai vaikams norėdavosi saldumo, tai tėvai duodavo džiovintų morkų. Prisiminimuose jos būdavo labai saldžios ir skanios.
Pabandžiau ir aš - morkos gavosi tokios karčios, kad neįmanoma valgyti. Tokių veislių, tokių saldžių morkų kažin ar dar galima gauti?
Utenos rajonas, Užpalių parapija, Remeikių kaimas
-
- Posts: 1083
- Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
- Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
- Contact:
Re: Maisto gamybos receptai
Manau reikia gerai iškūrenti duonkepį ir palikt uždarytą per naktį. Ryte jau nebus per karštas, bet temperatūrą dar ilgai laikys. Tada galima džiovint.pečius turi tik vieną trūkumą - temperatūros tiksliai nenustatysi ir 'feno' / 'vėjelio' neturi, tai su mažesne temperatūra sunkiai, ilgai džiūsta, gali pradėti ir gesti vaisiai. Reikia karšto pečiaus, o tada džiovintų vaisių sąvybės prastesnės.
Žilvinas Žurauskas
Re: Maisto gamybos receptai
Dar apie mėsos ruošimą. Darau išvadą, kad kuo paprasčiau- tuo geriau gaunasi. Primityviai marinuotą mėsą pas mus paragauja visi kas nori ir visi kaip vienas tvirtina, kad tai pats skaniausias mėsos patiekalas, kokį yra ragavę. Gal pataikauja, bet gi nesinori tuo tikėt . Receptas tas pats visai nevandeningai mėsai ir lašišinei žuviai: supjaustyt norimo dydžio gabalais, kilogramui mėsos- šaukštas druskos ir šaukštas cukraus. Į mėsą dar galima česnako, o į žuvį jokiu būdu daugiau nieko. Viskas sumaišoma bliūde, laikoma vėsiai kasdien permaišant. Jei mažesni gabaliukai valgoma jau kitą dieną, jei didesni- atitinkamai vėliau. Stovi bile kiek.
Saulius Jasionis