Rožės
Moderators: Mama Smilga, saulius, dage
Rožės
Sveiki.Pradejau auginti rozes,nes manau, kad zmogui reikia netik bulviu ar agurku bet truputeli ir grozio.Taigi, prisisodinau ju ivairiu rusiu pereitai metais.Nors ziema buvo saltoka, bet issalo tik keli krumai.Gal kas is kolegu turite patirties kaip elgtis su laipiojanciomis bei vijoklinemis rozemis?Ar rudeni jas paguldyt ant zemes ir uzdengt ar palikt stovincias?
Dekui uz patarimus,Senelis.
Dekui uz patarimus,Senelis.
Re: Rozes
Geras pasirinkimas, seneli, man rožės irgi labai patinka. Tiesa, labiau erškėčiai, bet beveik tas pats. Dė uždengimo- priklauso nuo veislės, vienos bijo šalčio, kitos ne. GŽ technologija nuo šalčio žiemą neapsaugo
Saulius Jasionis
Rožės ir gamtinė agrotechnika
Kažkaip apie dekoratyvinius nelabai kalbam, bet rožė- ne paprastas augalas. Pirmieji sodai pasaulyje buvo būtent rožių sodai. Ne tų, kurios dabar populiarios, bet yra dar ir tų- gerųjų. Rožės buvo auginamos dėl savo aromato, kvapiųjų aliejų gamybai. Dabar mes turim gerą agrotechniką, žinom, kas įtakoja augalų aromatines savybes- galim pradėt rimtą žaidimą . Taigi, kam ši tema įdomi- prašom. Apie erškėčius taip pat čia kalbėsim- tai juk tie patys augalai.
Saulius Jasionis
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
tai faktiškai jas reiktų ištremti į skurdą ir vargą, kad gaut tų kvapiųjų aliejų
`šėršė lia fam`
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
Ištremsim į skurdą ir vargą- maži žiedai bus. Arba iš viso neaugs. Nors šiaip jos labai gajos.
Saulius Jasionis
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
tai kaip tada? kas suteikia rožei tą nuostabų aromatą?
(beja, aliejų nesu uosčiusi, tik hidrolatus....hm, kvepia medum )
`šėršė lia fam`
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
Rožių aliejus kvepia rožėm . Būdavo tarybiniais laikais bulgariško, mažom bonkutėm po vieną ar du gramus, nepamenu tiksliai, žinau tik, kad dešimt rublių kainavo.
Aromatas priklauso nuo daug ko, bet jo atsiradimo mechanizmai tie patys, kaip ir kitų augalinių aromatų. Gera mikrobinė stimuliacija, didelis mikotrofiškumas, daug saulės ir šilumos dieną ir kuo šalčiau naktį žydėjimo metu.
Aromatas priklauso nuo daug ko, bet jo atsiradimo mechanizmai tie patys, kaip ir kitų augalinių aromatų. Gera mikrobinė stimuliacija, didelis mikotrofiškumas, daug saulės ir šilumos dieną ir kuo šalčiau naktį žydėjimo metu.
Saulius Jasionis
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
Nesu užauginusi nė vienos rožės, bet tos kaimiškosios, kvepiančios... - jų labiausiai norėčiau palei savo seną namą kaimelyje Todėl skaitysiu viską atidžiai nuo pat pradžių ir norėsiu pati auginti O kas tas mikotrofiškumas?
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
Mikotrofiškumas- simbiotinio grybo (endofito) hifų kiekis augalo organizme . O jei lietuviškai: kuo daugiau augale mikroskopinio grybelio "mėsos"- tuo geriau.
Saulius Jasionis
Re: Rožės ir gamtinė agrotechnika
dar pamaniau, apie laistymą grybiena.
na, tai pvz reikia supjaustyti būtinai visą grybą ar ne? o gal "nuvalytų" grybų atliekos, nupjautos visokios ten dalys, irgi tiktų?
na, tai pvz reikia supjaustyti būtinai visą grybą ar ne? o gal "nuvalytų" grybų atliekos, nupjautos visokios ten dalys, irgi tiktų?
`šėršė lia fam`