Keramika

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

paska
Posts: 36
Joined: Fri May 20, 2011 4:46 pm
Location: Vilniaus raj., Naujakiemis
Contact:

Keramika

Post by paska »

Sveiki, kol kas tik skaitau, skaitau, skaitau ir nedrystu įsiterpti :) Na, bet šioje temoje, ypač apie puodus patirties turiu. Mama keramikė, tai "ant molio" gimus esu.
Vienas klausimas iš Sauliaus komentaro. Ar tie puodai būtinai senoviškomis technologijomis būtų gaminami?
Aš net įsivaizduočiau akmens masės indus kurie degami 1300 laipsnių temp. ir tampa atsparūs ir karščiui ir šalčiui. Smūgiams atsparesni už raudono molio t. p.
Ar kalba eitų apie tradicinius dalykus? Puodynes iš raudono molio ir t.t.
Kažkaip siejant išskirtinumą su įpakavimu matau švarų skandinavišką minimalizmą. Oi kaip parašiau... :)

Na, o paminkyti molį, pasimokyti žiesti... gal atrasim kadu galimybę. Netoli Kauno pas tėvus. Tik reiks laiką paderinti stropiai :)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pakuotės

Post by saulius »

Tradiciniai puodai, raudono molio, neglazūruoti. Svarbu, kad geri būtų. O kokie geresni būtų pienui?
Saulius Jasionis
paska
Posts: 36
Joined: Fri May 20, 2011 4:46 pm
Location: Vilniaus raj., Naujakiemis
Contact:

Re: Pakuotės

Post by paska »

Jeigu neglazūruoti, tuomet reikia arba labai aukštoje temperatūroje degti, kad molis sukeptų ir nepraleistų drėgmės, arba rauguose mirkyti. Nes kiek man teko matyti, tai neglasūruojama būna tik išorė, o vidus išglazūruojamas. Bent pas mus močiutės puodynės uogienėms laikyti tokios yra ;)
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pakuotės

Post by saulius »

Puodai pradėti glazūruot gal tik penkioliktam amžiuj, jei ne vėliau (galiu nežymiai suklyst) ir tai vargu ar virimui naudojo glazūruotus. O valgis juose gaminamas ir skysčiai laikomi jau penkis tūkstančius metų (Lietuvos teritorijoj). Degami buvo paprasčiausioj duobėj arba laikinam moliniam pečiuj. Glazūra nėra pats nekalčiausias dalykėlis.
Saulius Jasionis
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Pakuotės

Post by laisvas kaimietis »

Labai labai įdomu. Va reikės nusilipdyti puodą ir išdegti duonkepėj. Pasižiūrėsim kas iš to gausis :roll:
Žilvinas Žurauskas
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pakuotės

Post by saulius »

Duonkepėj neužteks karščio.
Saulius Jasionis
paska
Posts: 36
Joined: Fri May 20, 2011 4:46 pm
Location: Vilniaus raj., Naujakiemis
Contact:

Re: Pakuotės

Post by paska »

Gal apie Gojų esate girdėję? Ten viena keramikė turi anagamos krosnį: http://lt.wikipedia.org/wiki/Anagama
Toks variantas būtų labai tinkamas...
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Pakuotės

Post by lugne »

Labai skanu juodosios keramikos ąsoty raugintas pienas. Kažkuo skonis pasikeičia, visai kitoks nei stiklainy ar paprastam glazūruotam
Jurga Stoškutė
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Pakuotės

Post by saulius »

Taigi sakau, išdega paprasčiausioj duobėj, nereikia jokios krosnies. Čia gi tik sau, pramonine gamyba neužsiimsim ;) Gaila, nebus vasarą Kernavėj festivalio, galima viską pamatyt ir išsiklausinėt.
Saulius Jasionis
laisvas kaimietis
Posts: 1083
Joined: Sat Aug 28, 2010 11:02 am
Location: Virbalų k., Ukmergės raj.
Contact:

Re: Pakuotės

Post by laisvas kaimietis »

Vingio parko botanikos sode yra pačių keramikų pastatyta keramikos degimo krosnis - visiškai elementoriška, per vieną dieną tokią galima susimūryt.
Žilvinas Žurauskas
Post Reply

Return to “Amatai”