Vištų žiemos racionas

Moderators: saulius, dage

Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Vištos

Post by Mama Smilga »

Vištų pašarui tinka ne tik vabzdžiai, sliekai, bet ir pieno produktai (dažniausiai naudojama varškė), kiaušiniai, pigi ūkinė žuvis, mėsa (skerdienos atliekos, subproduktai).
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Vištos

Post by inga30 »

Po apačia nukopinau atsakyma į paklausima ar gerai avižos su miežiais vištom ir kaip geriau patiekti. O šiaip gerai nusimanančių apie vištas lietuvoj turbūt ant pirštų galima suskaičiuot.
Geriausia aišku gyv. baltymai , ta ir jis pripažysta , bet jie brangūs palyginti.

Upssss..... jūs įsivaizduojat, koks tai sudėtingas klausimas???? Aš, nors ir pašarininkas, bet mano specializacija - atrajotojai, melžiamos karvės ..
Taigi, pirmiausia didesnę dalį miežių ir avižų reikėtų pakeisti kviečiais..Jų didesnę dalį maisto medžiagų įsisavina vištos virškinimo sistema. Po to, teisingai, juos reikia traiškyti, ne malti, (nors sunkiai įsivaizduoju tai su avižomis) kad raumeninis skrandis turėtų ką veikti.. Toliau, jei norime kad vištos dėtų gausiai, turėtų būti pakankamas kiekis vitaminų ir mineralų.. T.y. kažkur čia mano minėti 9 procentai nuo viso pašaro kreidos (kalkakmenio pašarinio) ir 0,9 proc. dikalcio fosfato.
Kad kalcis ir fosforas gerai ir tvarkingai būtų įsisavinami, turi būti pakankamas kiekis vitamino D3
Bet šiaip jau į pramoninius pašarus dedami premiksai, juose būna pakankamas kiekis VISŲ (jų vištoms dedeklėms dvylikos, atrodo, reikia) vitaminų ir reikiami mikro mineralai.. Taip pat premiksuose būna ir fermentai, visokios ksilanazės, beta- gliukanazės ir fitazės.... ir papildomos amino rūgštys (ypač metioninas) baltymų sudarymui...
Kad nebūčiau šališkas, konkrečių premiksų ir gamintojų patarti negaliu..
Pramoniniuse paukštynuose stengiamasi pasiekti iki 94 procentų (atskirais atvejais ir daugiau) dėslumą dėjimo pike... ir apie 120 gr/ vištai dienai pašarų sąnaudas..
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Vištos

Post by saulius »

Žodžiu, sudėtingas reikalas. Tik vis labiau aiškėja, kad už gyvulinius baltymus nieko geriau nesugalvosi ir reikia ieškot pigiausių jų gavimo variantų. Jeigu pvz. gaut kokių šprotų ar mėsos atliekų po litą/kg, panašu, kad būtų geriausias variantas vištom šert. Pigiau nei pirkt grūdus ir geriau.
Saulius Jasionis
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Vištos

Post by inga30 »

Po lita nelabai gausi , didieji prekybcentriai parduoda utilizacijai tai iš jų niekaip , nebent nukainuota perpus. Lieka vištų nugaros ir šiaip atliekos visokios , bet mažiau kaip po tris lt vargiai ar išeitų gauti . Reik kokio arklio gatavo ieškot, tai būtų balius.
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Vištos

Post by saulius »

Gintas kažkaip pirko strimeles po 2 litus, bet būt gerai dar pigiau, tada jau galima būtų užsiimt paukščių auginimu. Nes aš irgi nesugalvoju kuo čia šert. Bent jau nuo viščiuko iki pilno suaugimo. Be mėsos niekas nesigauna...
Saulius Jasionis
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Vištos

Post by inga30 »

Kaune žaliakalnio turgiui skūros po 80 centų , o mėsgaliai au taukine ir skurgaliukais nuo lito iki dviejų su puse.
Skūros gaunasi vos ne grudų kaina.
Vakar nepilnai trijų kilų užteko visai dienai ir dar koks puskilis liko , o traiškytų grudų kokių 7 litrų reikdavo , tai ar nesigaus gale kad mėsa bus lesinti pigiau negu grūdais ?
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Vištos

Post by saulius »

Jeigu mėsa pigi- tai ir geriau, ne tik pigiau. Pažiūrėk ilgesnį laiką ir paskaičiuok.
Saulius Jasionis
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Vištos

Post by inga30 »

Bet žiūriu mėsos mažiau reik, na ten daugiau riebalų ir plėvių visokių nei mėsos (jai po lita) , bet gaunasi praktiškai kaina panaši kaip grudų , bet jai nesirgtų visokia chujne tai mėsgaliai tie labiau už grūdus apsimokėtų.
Jai po du su puse , tai jau ten normaliai mėsos ir vištukam vietoj žuvies galima gi duot ir pigiau ir šaldytuvas nekvepia žuvim ir dar žmona patenkinta kad šaldytuvas nekvepia, žodžiu vieni pliusai.
lugne
Posts: 1443
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:54 pm
Location: Marcinkonys, Varėnos raj.
Contact:

Re: Vištos

Post by lugne »

O apie skūras tai net nepagalvojau. O kaip jas duodi, virtas ar žalias? Maltas, pjaustytas?
Jurga Stoškutė
inga30
Posts: 980
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:25 pm
Location: Kaunas romainiai
Contact:

Re: Vištos

Post by inga30 »

Malti jų nelabai sumalsi, bet bandysiu virti šaldyti į gabalus ir duot sušalusi ir jis po truputi tirps ir gnaibys , jai mesi ciela tai tik tampys ir negalės sulest. O tai ka galima sumalt sumali ir duodi žalia, labai noriai lesa .
Post Reply

Return to “Vištos”