Angoros vilna

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Angoros vilna

Post by saulius »

Per du metus išbandėm turbūt viską, ką įmanoma padaryt iš angoros vilnos, o ko neišbandėm iki galo- įvertinom metodikas ir išsiaiškinom ar tai įmanoma. Taigi, jau galima pasidalint kažkokia patirtimi.
1. Siūlų verpimas. Pats išbandžiau tris verpimo būdus: verpstuku, rateliu ir elektriniu verptuvu. Kokybiškiausias siūlas gaunasi verpstuku, greičiausias darbas elektriniu verptuvu. Rateliu ir e. verptuvu verpto siūlo kokybė nesiskiria, bet labai skiriasi verpstuku ir rateliu (taip pat elektriniu) verpto siūlo stiprumas- verpstuku verptas nepalyginamai stipresnis. Siūlo storis gali būt pats įvairiausias, plonint galima kiek leidžia vilnos storis. O pas vieną triušį ji būna trijų skirtingų kategorijų (priklausomai nuo kurios kūno dalies), todėl labai kokybiškam siūlui vilną reikia rūšiuoti. Taip pat pas skirtingus triušius vilna būna skirtingo storio.
Siūlo stiprumas ir minkštumas dar labai priklauso nuo akuotplaukių ir vilnos santykio verpale.
2. Mezgimas. Paprastai megzta (normalaus storio siūlo) vilna visiškai netinka kasdieniam nešiojimui, bet tas buvo aišku seniai. Nebent tokie daiktai, kurie mažiausiai trinasi, pvz. kepurės ir išeiginės pirštinės, su kuriomis nedirbama. Skalbiasi gerai, kažkiek pūkuojasi, bet irgi nebaisiai. Plono siūlo mezginys puikiai tinka apatiniam trikotažui (moterims), sunku su kuo nors jį palygint, už šilką gerokai švelnesnis, ypač jeigu siūlui specialiai atrenkama vilna.
Mezgimas ažūriniais raštais iš plono siūlo duoda jau visiškai kitą produktą, galimybės čia didelės, galima megzti daug ką, nuo šalikų iki suknelių. Nors mezgama kiauru raštu, pasišiaušęs mezginys vistiek yra labai šiltas, kartu labai plonas ir lengvas.
Iš kietai susukto siūlo mezginiai kietesni, sunkesni, bet paviršius vistiek labai švelnus.
3. Vėlimas. Grynos angoros veltinis nelabai kam tinka. Pirštinės nepraktiškos, greitai dyla. Vilnos išeiga veltiniui labai didelė, traukimasis apie X 4. Veliasi sunkiau nei avies vilna, laiko užima daugiau.
Vėlimas ant šilko šifono- jau kitas reikalas. Labai plonai ant šilko užvelta angora duoda unikalius raštus, storiau- gaunasi tarsi plonas pūkuotas audinys. Galimybės čia irgi didelės, nes gaunasi tvirta, lengva, plona ir šilta medžiaga. Gali būt naudojama apatiniams ir viršutiniams drabužiams, kitiems buities daiktams (patalynės užvalkalams, įvairioms užuolaidoms, užtiesalams ir pan.).
Vėlimas ant avies vilnos veltinio paviršių padaro labai minkštą ir švelnų, o pačią medžiagą tvirtą. Toks variantas jau tinka ir pirštinėms, ir pagalvėms, ir bet kam kitam. Jeigu ant avies veltinio užveliama stačia angoros vilna- gaunasi gražiai pūkuotas veltinis, pūkai geri prikimba, beveik neslenka.
4. Kaip užpildas pagalvėms ir anklodėms. Kaip ir avies vilna, be specialaus paruošimo angora pagalvių užpildui netinka. Bet jau tuoj turėsim paruošimo technologiją ir tiks. Tas pats ir anklodėms. Kiek galima pasakyt dabar, patalai turėtų prilygti geriasių žąsies pūkų patalams.
Tai tiek kol kas :)
Saulius Jasionis
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Angoros vilna

Post by nawjia »

Matai kaip :roll:

Turiu gi namie dar iš Bonės šeimininkų duotos vilnos, kirptos. Galvojau šalikėlį nusivelt, lengvą, ploną, šiltą. Bet jei taip traukias tai apmaudu, gerai, kad pasakei, bandysiu užvelt ant šilko.

Nors kai vėliau meriną ant šilko, tai storai gavos kažkaip. Bandysiu plonai užvelt....kai prisiruošiu 8-)
`šėršė lia fam`
Mama Smilga
Posts: 1831
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:48 am
Contact:

Re: Angoros vilna

Post by Mama Smilga »

Pats laikas prisiruošt - žiema artėja ;)
nawjia
Posts: 1020
Joined: Sat Oct 23, 2010 8:20 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Angoros vilna

Post by nawjia »

Žinau, ruošiuos jau nuo praeitos žiemos - dėl rankos operacijos vis nesirįžtu, nes ir be vėlimo nepraeina skausmai :?
Nu bet neprarandu vilties ;)

Įsivaizduoju, kad kirpta vilna turės daug akuotplaukių. Turbūt nėra gerai?
`šėršė lia fam`
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Angoros vilna

Post by saulius »

Nieko baisaus, akuotplaukiai nesusivels ir išbyrės. Jeigu nori labai plono- vilną reikia dėt labai skystai, ne ištisiniu sluoksniu. Ir vilnos mažai reikės, ir labai gražiai gausis.
Saulius Jasionis
saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Re: Angoros vilna

Post by saulius »

Ant šilko velt reikia labai atsargiai, nes angora slidi ir greitai nubėga kur nereikia. Šlapint irgi būtinai per marlę. Dar labai gerai turėt vibracinį šlifuoklį (specialiai nusipirkau tam reikalui), su juo greičiau sukabini, nes rankomis gali reikėt ir valandą glostyt, kol pradžia prikibs ir vilna jau nebėgs. O karšto vandens ant šilko negali naudot, su juo būtų daug greičiau.
Saulius Jasionis
Post Reply

Return to “Amatai”