Skilandis

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

saulius
Site Admin
Posts: 8592
Joined: Thu Oct 09, 2008 3:02 pm
Contact:

Skilandis

Post by saulius »

Apie skilandį iš pirmų lūpų. Pirmiausia: skilandis buvo gaminamas ne kaip kažkoks geras produktas, o tiesiog dėl to, kad nebuvo kaip kitaip išlaikyt mėsos. Kalba apie Dzūkiją. Kumpius, nugarines, penktą kumpį sūdė ir brandino. Lašinius laikė druskoj. O iš visokų nuopjovų darydavo skilandį. Ten nedėjo nei gero kumpio, nei lašinių, nei jokių ten pažiaunių. Tiesiog pjaustant mėsą lieka koks viedras nuopjovų, kurias ir sudėdavo į skilandį. Mėsą medinėj geldoj sukapodavo gabalais (buvo net specialios kapoklės), kavos puodelio dydžio ir mažesniais, įvairiais. Sumaišydavo su druska ir prieskoniais ir kimšdavo į pilvą (skrandį, jei kam neaišku). Pūsles naudojo tik pokario metais, iš bėdos. Prieskonių tarpukary turėjo visokių, bet pagrindinis buvo kolyčia (ta pati kolyta, dirvinė čiužutė), paskui pipirai ir lapeliai. Sukimštą skilandį parą palaikydavo geldoj, paskui supausdavo tarp dviejų lentučių ir pakabindavo virtuvėj. Kai gerai apdžiūdavo, kišdavo į grūdus svirne. Iki šienapjūtės maždaug. Skilandį pjaudavo, kai baigdavosi mėsa. O dėl kiaulių, tai niekas nepjaudavo 100- kilograminių paršiukų, todėl visa mėsa būdavo gera.
Taip pat sakė, kad seniau skilandį darė kiekvienuose namuose, bet labai retai kas mokėjo padaryt gerą. Gerumas priklausė nuo mokėjimo sukišt- atpjauta riekė turi būt tarsi vientisas kumpis, nebyrėt gabaliukais. Valgomas buvo žalias, bet dėdavo ir į barščius, paskaninimui. O druskos tai tikrai taip, kaip kažkas čia rašė- iki 40 g/kg (daugiau negalima). Dešroms 25 g/kg.
Saulius Jasionis

Return to “Maisto gamyba ir konservavimas”