Page 1 of 2

Maisto sezoniškumas

Posted: Sun Jan 09, 2011 11:10 pm
by saulius
Va čia ir pasiaiškinsim, kad sausio mėnesį braškių nesinorėtų ;). Man tai argumentų nereikia: gamta taip sutvarkė, kad tam tikri valgomi dalykai auga tam tikru metu. Ir čia viskas aišku: pavasarį atsiranda jauni želmenys, vasarą uogos, rudenį jau daug visokių vaisių ir šakniavaisių, grybų, sėklų. Čia apie augalinį maistą. Kiaušiniai irgi tik pavasarį būna ;) . Žiemą iš augalinio būna rūgščios- karčios uogos, šakniavaisiai, sušalę vaisiai (labai skanūs). Žinom kiekvieno augalo natūralų derėjimo laiką, taip pat laikymąsi ar nesilaikymą žiemą. Ar kam kyla abejonių, kad gamta mūsų mitybą organizavo teisingai?

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 12:28 pm
by evk
"Žiemą iš augalinio būna rūgščios- karčios uogos, šakniavaisiai, sušalę vaisiai (labai skanūs). Žinom kiekvieno augalo natūralų derėjimo laiką, taip pat laikymąsi ar nesilaikymą žiemą."

geda prisipazint, bet dar nelabai zinau... na vasara ir rudeni tai taip, bet isskyrus ziema viena ar dvi uogas ir pavasari pienes, tai daugiau nezinau :oops:

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 12:41 pm
by S1mas
O kokia ten raudona uoga pas Vėjus kabo ir šiuo metu šviečia :) ?

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 12:42 pm
by saulius
Paminėsiu tik laukinius, kultūrinius atitikmenis nesunku surast. Žiemą: obuoliai, šermukšniai, putinai, erškėčių uogos, gudobelės, spanguolės, bruknės, visi šakniavaisiai- varnalėšos, morkos, pastarnokai ir t.t. Riešutai, gilės. Visa tai laikosi be jokio papildomo paruošimo, natūraliai.
Pavasarį: dilgėlės, garšvos, česnakai- svogūnai, žliūgės, balandos, kiaulpienės, kartenės, švyliai, paparčiai, raktažolės... Taip pat anksti pavasarį antramečiai šakniavaisiai. Tikiuosi, kiti šį sąrašą gerokai papildys- nesu didelis laukinių valgomų augalų žinovas.
Pas Vėjus putinas.

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 1:41 pm
by Vėjai
Taip Simai, pas mane tos gražuolės raudonos uogos - putinas.
Gražus visada ir kai žydi, ir kai raudonos uogos lapų fone, ir kai lapai nukrinta.
Skinu tik tiesiai nuo krūmo ir valgau po kelias kekes.
Sušala natūraliai ir laikosi puikiai.
Tada parsinešu ir šaldytuve atšildau, kaip ir iš šaldiklio.

Puikus sezoniškas maistas žiemą visi ankštiniai - pupos, pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai.
Man tai labaai patinka.
Labiausia dėl laikymo paprastumo.
Šakniavaisiai neišsilaiko paprastai, reikia gero rūsio.
O pupelėms ( jų dar ir rūšių daugybė) tereikia stiklainio, ar maišiuko ir sausos patalpos.
Vietos užima irgi mažai.
Ir iš nedidelio ploto lysvės jų užauga daug.
Lęšių ir avinžirnių dar nepasisekė užsiauginti, bet tikiuosi šiemet pavyks.
Visus ankštinius dar galima ir daiginti - o daiguose dar daugiau gėrio.

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 1:44 pm
by Vėjai
Pastarnokus ir geltekles palieku per žiemą.
Aišku tik dalį.
Pavasarį kasu tiesiai iš lysvės, tikrai pavyko.
Gelteklės tai visai dieviško skonio.

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 4:31 pm
by saulius
Porus galima per žiemą palikt. Galima uždengt gerai lysvę, kad žemė neįšaltų ir žiemą galėsit išsitraukt. Galėtumėm palikt ir morkas- jokio rūsio nereikėtų, bet pelės...

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Mon Jan 10, 2011 11:31 pm
by gensa
Labai geras augalas "žieminė bulvė", jeigu žiemai apdengsime ,kad neįšaltų žemė galima kasti visą žiemą.

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Tue Jan 11, 2011 2:13 pm
by lernukas
Pavasarį rabarbarai anksti pasirodo.

Re: Maisto sezoniškumas

Posted: Fri Mar 02, 2012 10:08 am
by varnalesa
Sveiki, berods pirma zaluma tai meskinis cesnakas,paprastai auga sale tekancio vandens saltiniuotose vietose. Lietuvoje randu tiek mazus plotelius,tiek 'plantacijas'.Labai stiprus augalas,keli lapeliai ir aciu .Galima raugti ziemai.Sako Sibire statines susisudo!
Jau senokai kramsnoju liepu pumpurus,juos valgysiu iki issprogs lapai,paskui lapus.Viena kita pusies pumpuriuka sukramtyt irgi skanu ir sveika.. briedzio racijonas :D