Kada sodinti medžius?

Geriausias laikas sėti, sodinti, rinkti sėklas, imti derlių...

Moderators: Mama Smilga, saulius, dage

Gabriele
Posts: 121
Joined: Fri Dec 12, 2008 9:59 pm
Contact:

Kada sodinti medžius?

Post by Gabriele »

Vaidužė wrote:Kada manot jau reikia sodinti medelius siemet? MAn atrodo, kad ziemuze gali but ankstyva... Preitais metais viska sodinom rugsejo 9d. prigijimas 99%. Gal jau ir laikas? Ka manot?
:)
saulius wrote:Aš laikausi tokios tvarkos: sodinu medžius tada, kai nevyksta vegetacija. Rudenį- kai nukrenta lapai, o pavasarį- kol neišsprogę pumpurai. Aišku, išimtinais atvejais galima sodinti bet kada, nors ir vidury vasaros, bet tada medžiai išeikvoja daug jėgų. Reikalas tas, kas persodinant dažniausiai pažeidžiamos smulkiosios šaknys, medis nesugeba pakankamai apsirūpinti vandeniu, ir jeigu jis su lapais- garavimas vyksta, šaknys vandens neduoda ir sutrinka apykaita, medis džiūsta. Jeigu medžiai su uždara šaknų sistema- galima sodinti bet kada.
Vaidužė wrote:kas yra uzdara saknu sistema?
saulius wrote:Kai medis išaugintas inde ir persodinant šaknys nepažeidžiamos.
Vaidužė wrote:Sveiki, pas mane tokia situacija. Gyvenu klaipedoj. Atrodo, kaip ir ruduo jau pas mus, o sale klaipedos kolektyviniuose soduose - dar nelabai ruduo. Mano medeliai, kuriems trys metai - dar visai neskuba mesti lapu. Jiems ten uzuoveja, daug namu - silta. O ten kur juos vesiu - tai labai ruduo, medziai meta lapus, kiti jau be lapu... Ten buna salciau, 40km nuo klaipedos. Ten pirmiau sala.
Norejau si savaitgali jau persodinti, bet jie dar su lapais. Ka daryt? AR nebus per velu paskui, jei ziema ankstyva... :roll:
saulius wrote:Sodink, ką gi darysi :D . Dar visą spalį galima drąsiai sodint, vargu ar lapkritį prasidės žiema. Nors būna visko... Čia nėra kažkokių griežtų terminų, žmonės visaip daro, aš tik aprašiau idealų variantą, kurio nebūtina laikytis :D
Vaidužė wrote:bet jie su lapeliais visi... Bet manau bus viskas gerai. :) Aciu.
Laimis Žmuida wrote:Sodinti galima bet kada, tačiau tenka įdėt darbo, jei užsimanai kokio nelogiško veiksmo.

Geriausia medelius sodinti vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį kol jie be lapų. Aš manau geriausia visgi rudenį, nes juk smulkias šakneles nutraukiame, o pasodinus rugsėjį, spalį, tai dar medelis juk turi porą mėnesių iki žiemos šaknų sistemai išvystyti, todėl rudenį geriau.

Galima kasti rudenį medelius kol žemė neužšalo ir pavasarį kai žemė jau nesuledėjusi. Galima ir žiemą kasti, kai žemė suledėjusi. Bet tada labai sunku kasti, teisingiau ne kasti, o ledo kirtikliu daug dirbt, kol atkaposi gabalą sušalusios žemės. Oi, to geriau išvis nedaryti ir apskritai apie tai negalvoti.

Return to “Fenologinis kalendorius”